Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 september 2019

Nytt proteinfoder till grisar och idisslare

Förädlingen av den vilda växten fältkrassing kan ha lett till ett nytt fodermedel. Det är frökaka från oljepressningen som verkar falla grisar i smaken, enligt forskare vid SLU.

 Plantor av fältkrassing vid en försöksodling i Lönnstorp, Skåne.
Plantor av fältkrassing vid en försöksodling i Lönnstorp, Skåne. FOTO: Nils-Ove Bertholdsson

På SLU Alnarp har arbetet med att förädla fältkrassing till oljegröda och fånggröda pågått i över 20 år.

Proteinrik frökaka

När växten pressats på olja blir resterna en proteinrik frökaka, lik frökakan från raps. Forskarna tänkte att även resterna från fältkrassing borde kunna användas som djurfoder. Men vad tycker djuren om smaken och hur påverkar växten deras hälsa?

Gillar fodret

I en pilotstudie vid SLU Ultuna blandades delar av det vanliga fodret ut med frökaka från fältkrassing. Det utfodrades sedan till växande grisar, som verkade gilla fodret.

Låg smältbarhet

Den vilda formen av fältkrassing innehåller relativt höga halter av så kallade glukosinolater, en samling ohälsosamma aromämnen. Därför ersattes endast tolv procent av det vanliga fodret.

 Säck med frökaka från fältkrassing.
Säck med frökaka från fältkrassing. FOTO: Lisa Beste

Frökakan är även rik på olösliga fibrer, vilket tillsammans med glukosinolaterna resulterade i att grisarna tillgodogjorde sig fodret något sämre. Några andra negativa hälsoeffekter upptäcktes däremot inte.

Suggor och idisslare

På grund av den lägre smältbarheten föreslår forskarna att fältkrassingens frökaka bör ges till vuxna suggor och idisslare där nedsatt malsmältning spelar mindre roll.

Men det kan ändras om forskarna vid SLU Alnarp lyckas minska halten av glukosinolater i växtens frön, vilket är ett av målen med förädlingen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen