Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 maj 2018

Nytt rovdjur kommer med säkerhet till Sverige

Ett nytt rovdjur sprider sig allt längre norr ut i Europa och med största säkerhet kommer den även att etablera sig i Sverige. Det handlar om det vilda hunddjuret guldschakalen som, om den etablerar sig i större omfattning, kan generera problem framförallt för lammnäringen.

FOTO: Mostphotos

Sveriges Radios program Vetandes Värld rapporterar att i mitten av 1900-talet var schakalen så gott som utrotad i Europa. Efter att ha varit ett naturligt inslag i faunan runt medelhavet fanns då endast ett fåtal djur kvar i Balkanområdet.

Sedan 2000-talet har schakalen ökat i stor omfattning runt om i Europa och det upptäcks etablerade populationer i allt fler länder och allt längre norr ut. Både i Polen, Tyskland, Holland och i Baltstaterna har de etablerats och på danska Jylland har man upptäckt minst fem säkra observationer och schakaler som stannat över vintern och hävdat revir.

Kommer med största säkerhet hit

Jens Frank på Grimsö viltskadecenter tror att det endast är en tidsfråga innan vi också ser dem i södra Sverige.

– Det vore nästan konstigt om vi inte väntade oss det när vi ser hur den ökar i södra Europa och när den sprider sig väster ut och det finns både i Polen och Tyskland och Holland och i baltstaterna. Så det vore nästan konstigt om de inte dök upp här, säger han i Vetandes Värld.

Han tror inte att vattnet mellan Sverige och Danmark kommer att vara något problem för schakalen då den precis som dess släkting vargen är bra på att simma.

Kommer bli problem för lammnäringen

Schakalen är ett rovdjur, men enligt forskaren Aleksandra Penezic är den snarare en asätare än en jägare. Endast tio procent av deras förda består av större byten som jagas i kapp. Allra helst äter schakalen små gnagare men också frukt och rester från sopor. Den trivs i varierat jordbrukslandskap och där det finns människor, berättar Penezic för radioprogrammet.

Den kan dock bli ett problem för lantbruket. Enligt Jens Frank finns det väl dokumenterat att schakaler kan orsaka skada på boskap, främst på lamm. Och i de områden där det finns schakaler lägger man i dag ner betydande resurser på att stängsla, jaga och att skrämma bort djuret för att hindra det att komma nära boskap.

– Så om vi får schakal större omfattning i Sverige tror jag det skulle bli en hel del predation på lamm, säger Jens Frank.

LÄS OCKSÅ: Schakal dödade lamm i Danmark

Etableringen kommer dröja

Jens Frank tror dock att det kommer att dröja ett bra tag innan den etablerar sig i Sverige.

– Så pass långt är det ändå mellan Danmark och Sverige eller Baltstaterna och Sverige så jag tror att man måste ge det flera årtionden så att det faktiskt bildas en fast stam som föryngrar sig och det då blir unga utvandrande individer som söker nya områden, säger Frank.

LÄS OCKSÅ: Hundratals nya djurarter i Danmark

FAKTA: Guldschakal

Guldschakalen är mellan 60 och 130 centimeter lång och 38 till 50 centimeter hög. Djuret väger 7 till 15 kilo och pälsens färg är vanligtvis guldgul men skiljer sig mellan olika områden.

Djurets huvudsakliga levnadsområde är norra och östra Afrika, tropiska och subtropiska regioner i Asien samt sydöstra Europa. Guldschakalen lever i grupper som omfattar ett par, ofta med ungdjur från tidigare kullar. Flocken har ett fast revir med en yta upp till 3 kvadratkilometer.

KÄLLA: Wikipedia.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen