Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 oktober 2018

Nytt skärbord och bättre kärnkross klarar kapaciteten

Trechwitz, Berlin

På Agrarbetrieb Damsdorf väster om Berlin visade Krone sin nya stora exakthack Big X 1180. Den har en ny näringsvärdesmätare, nytt majsskärbord, ny kärnkross och en rekordstark motor.

 Krones nya exakthack Big X 1180 är just nu motorstarkast i världen.
Krones nya exakthack Big X 1180 är just nu motorstarkast i världen. FOTO: Per Emgardsson

Skärbord, knivtrumma och kärnkross, corn cracker, är viktiga för hackelsekvaliteten och kapaciteten hos majshackar. Kvaliteten håller en NIR-sensor koll på, och tillsammans med en färgsensor på skärbordet bidrar den i framtiden till att optimera utnyttjandet av hackens motoreffekt. Vid majsskörd ger Big X 1180:s Liebherrmotor 818 kW hackeffekt, men effektuttaget anpassas automatiskt och steglöst efter behovet, så effekten vid grässkörd är 515 kW. Motoreffekten är större än 560 kW, så vanliga avgasregler gäller inte, men motorn kan Euro 5-renas med SCR.

 Hacksystemet i Krone Big X. Bakom knivtrumman med VariLOC i remskivan syns bakom de tandade valsarna i kärnkrossen Optimaxx 305 och därbakom kastfläkten.
Hacksystemet i Krone Big X. Bakom knivtrumman med VariLOC i remskivan syns bakom de tandade valsarna i kärnkrossen Optimaxx 305 och därbakom kastfläkten. FOTO: Firmabild Krone

Flexibelt tanksystem och nytt skärbord

Tanksystemet är flexibelt, vissa tankar kan beställas för diesel eller tillsatsmedel, exempelvis 1330 liter diesel och en halv kubik ensileringsmedel.

Skärbordet XCollect är nytt. Skäraggregatet som kapar av stjälkarna är skiljt från transportören som för stjälkarna mot bordmitt. Knivskivorna arbetar utan motstål och sliter därför sönder toppen av stubben. Det bidrar till att ge majsmottens larver sämre chans att övervintra.

 Hacksystemet i Krone Big X. Ovanför knivtrummans remskiva med VariLOC syns en av de tandade valsarna i kärnkrossen Optimaxx 305 och därbakom kastfläkten.
Hacksystemet i Krone Big X. Ovanför knivtrummans remskiva med VariLOC syns en av de tandade valsarna i kärnkrossen Optimaxx 305 och därbakom kastfläkten. FOTO: Per Emgardsson

Längden justeras på ett par minuter

Biogasmajs hackas kort, mjölkkor föredrar längre snitt. För att växla snabbt mellan biogasmajs och djurfoder kan maskinstationer välja till en planetväxellåda, VariLOC, i knivtrummans kilremsdrivning. Med en blocknyckel justerar man på några minuter trumvarvtalet från 1250 till 800 rpm, det ger drygt 50 procent längre snittlängd.

Majskärnor som passerat knivtrumman oskadade måste snittas av den nya kärnkrossen OptiMaxx 305. Genom Big X 1180 flödare uppåt 100 kilo grönmassa i sekunden genom kärnkrossen, så valsarna är större för högre kapacitet och tandningen är vinklad för bättre riveffekt.

 Krones nya exakthack Big X 1180 är just nu motorstarkast i världen.
Krones nya exakthack Big X 1180 är just nu motorstarkast i världen. FOTO: Firmabild Krone
 Krones nya exakthack Big X 1180 är just nu motorstarkast i världen.
Krones nya exakthack Big X 1180 är just nu motorstarkast i världen. FOTO: Per Emgardsson

FAKTA: Krone Big X 1180

Motor: 24-liters Liebherr V12

Effekt till hack: Effektprogram 818 kW, Ecoprogram 515 kW

Avgasrening: SCR som tillval (nom. effekt > 560 kW)

Valbara volymer: Max bränsle: 1500 (1330) liter, Max urea 150 liter, Max ensileringsmedel 275 (505) liter.

Matarvalsar: 6

Snittlängder: 4 – 30 mm, variloc ökar snittlängden 53 procent

Antal knivar: Biogas 40 eller 48, Foder 20, 28 eller 36 stycken

Kärnkrossare: 305 millimeters diameter

FAKTA: Optimaxx 305

Genom Big X 1180 passerar uppåt 100 kilo hackelse varje sekund och hacken har en större modell av kärnkrossen OptiMaxx med 305 millimeters valsdiameter i stället för 250. Det ger högre periferihastighet och tjugo procent högre kapaciteten. Rivverkan på kärnorna beror på varvtalsskillnaden mellan valsarna, 30, 40 eller 50 procent, men också på att valsarnas tänder är vinklade 5 grader mot valsaxeln. Det finns tre tandantal för bästa riveffekt vid olika snittlängd. Med kedjespel flyttas kärnkrossen till ett parkeringsläge.

FAKTA: Nya majsskärbordet XCollect

Det nya majsskärbordet XCollect har snabbroterande knivskivor med ställbar hastighet som skär av grödan medan en separat kedja för stänglarna mot bordmitt. XCollect-bordets knivskivor roterar mycket snabbt, i stående gröda 1000 rpm och svårskördad liggmajs upp till 3000 rpm. Skivorna har urtag formade som en vass skära. Men i slutet av uttaget är skivan möter stubben en plan kant. Den sliter sönder toppen på stubben. Det minskar risken att stubb med två noder blir kvar på fältet. Det är mycket viktigt, för den svåra skadegöraren majsmotts larver övervintrar i stubbitar med två noder. Därför måste stubben slås sönder och plöjas ned.

LÄS MER: Per Emgardsson: ”Bestarna har blivit smartare” (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen