Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 juni 2018

Nytt skörderekord för ekologiskt spannmål

Fjolårets skörd av ekologiskt odlat spannmål ökade med 15 procent jämfört med 2016. Det är nytt rekord och den största ökningen stod det ekologiska höstvetet för. Sifforna pekade också kraftigt uppåt för ekologisk raps.

 Allt mer vete skördas på ekologiska fält.
Allt mer vete skördas på ekologiska fält. FOTO: Mostphotos

2017 skördades, enlig statistik från Jordbruksverket, 323 000 ton spannmål godkänt för försäljning med ekologisk märkning. Det motsvarade fem procent av den totala spannmålsskörden och var sett ur ett femårsperspektiv en kraftig ökning med 31 procent i förhållande till genomsnittet. Den allra största uppgången sågs för ekologiskt höstvete där 111 500 ton skördades i fjol.

Även totalskörden av odlade oljeväxter godkänt för försäljning med ekologiskt märkning visade stigande volymer och då i synnerhet höstrapsen som med 15 400 ton hade en uppgång på 41 procent jämfört med föregående år.

För ekologisk matpotatis var skörden på 36 600 ton ungefär densamma som 2016, men i jämförelse med femårsgenomsnittet var det nästan en fördubbling av totalskörden och närmare sju procent av hela potatisskörden kunde 2017 förses med ekologisk märkning.

Relaterade artiklar

Till toppen