Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 juli 2017

Nytt världsrekord i fårklippning

På åtta timmar klippte nyzeeländaren Rowland Smith 644 tackor. Därmed krossade han det tidigare världsrekordet.

 Arkivbild. Fårklipparttävling i engelska Harrogate, North Yorkshire.
Arkivbild. Fårklipparttävling i engelska Harrogate, North Yorkshire. FOTO: Mostphotos

I Sverige är det kanske få som ser fårklippning som en sport, men i många länder i det brittiska samväldet är det en populär idrott. För några år sedan försökte Nya Zeeland till och med göra fårklippning till en OS-sport – något som kanske hänger samman med att landet har tio gånger så många får som invånare.

Började som tolvåring

Den två meter långa 30-årige tvåbarnsfadern Rowland Smith har en gård i Maraekakaho i norra Nya Zeeland. Redan som tolvåring lärde han sig att klippa får av sin far och sina äldre båda bröder. En av dem är Matt Smith, som fram tills februari i år innehade världsrekordet i åttatimmars fårklippning.

Till världsrekordförsöket på Trefranck Farm i sydengelska Cornwall hade Rowland Smith inte bara stöd av sin fru och sina bröder, utan även 57 frivilliga från Nya Zeeland, England, Wales och Irland. Därtill övervakades han av fyra domare från Sydafrika, Nya Zeeland och Wales.

Slaktade världsrekord

Tittare som följde världsrekordförsöket lajv på internet kunde se hur Rowland Smith slaktade Leon Samuels gamla världsrekord på 605 klippta tackor. Det nya rekordet lyder 644. Det innebär att det tog honom i genomsnitt 44,72 sekunder per får – men om man räknar bort tiden för byte av klippmaskin varje kvart snittade han 35 sekunder för att klippa bort ungefär tre kilo ull per får, skriver den nyzeeländska tidningen The Country.

Fårklippning är inte okontroversiellt, det har bland annat förekommit rapporter om får som plågas under klippning. Dagens tamfår behöver dock klippas för att må bra, annars ser de till slut ut som det bortsprungna nyzeeländska fåret Shrek.

Se Rowland Smith klippa ett får:

LÄS MER: Björn drev 200 får ned för stupLÄS MER: Här räddas lammet efter tre dygnLÄS MER: Naken fårklippare blev bästa lantbilden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen