Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 september 2019

Oatlys nya kampanj: Spola mjölken

I våras drog havredrycksföretaget i gång en provokativ reklamkampanj på husväggar i centrala London. Nu är det Sveriges tur.

 Havredrycksjätten Oatly hävdar i en gigantisk reklamkampanj att havredryck ger mindre utsläpp än mjölk.
Havredrycksjätten Oatly hävdar i en gigantisk reklamkampanj att havredryck ger mindre utsläpp än mjölk. FOTO: Istock/Jan Hallman

Budskapet är att den som väljer havredryck minskar klimatpåverkan med 75 procent jämfört med att dricka mjölk. Bland annat har man tapetserat husväggar i centrala Stockholm, liksom centralstationen, med affischer med sloganen ”Spola mjölken”.

Granskad analysmodell

Enligt företagets hemsida har beräkningarna gjorts av ett företag som heter Carbon Cloud, vars modell baseras på tjugo års forskning och har blivit granskad i samband med en lång rad vetenskapliga publiceringar. Den har använts av svenska Naturvårdsverket och i samarbeten med bland annat Princeton University och Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Havremjölk ger lägre utsläpp

Resultatet utgår från en analys av de olika stegen från gård till butik. Carbon Clouds beräkningar visar att svensk mellanmjölk ger upphov till totalt 1,06 CO2e/liter, medan svenska Oatly Original Ambient genererar totalt 0,27 CO2e/liter. Det skulle innebära att havredryckens växthusgasutsläpp är 75 procent lägre än komjölkens.

LÄS MER: Oatlys VD om reklamen och kaxighetenLÄS MER: Oatly hånar mjölken i London-reklam

FAKTA: Det här är koldioxidekvivalenter (CO2e).

Ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till växthuseffekten och global uppvärmning.

Genom att uttrycka växthusgasutsläpp i koldioxidekvivalenter kan man jämföra de enskilda gasernas bidrag till växthuseffekten, det vill säga gasernas påverkan till hur mycket koldioxid som skulle orsaka samma växthuseffekt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen