Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 september 2017

Odlade GMO trots nationellt förbud – får rätt i domstol

En italiensk lantbrukare får rätt i EU-domstolen sedan han valt att odla genmodifierad majs, trots Italiens nationella förbud mot GMO-odling.

FOTO: Sandra Matic

Den genmodifierade majsen MON 810 är sedan 1998 tillåten att odla inom EU. Majsen, som är insektsresistent, är den enda genmodifierade grödan som är godkänd för kommersiell odling inom EU.

2013 förbjöd Italien odling av genmodifierade grödor, men året därpå valde ändå några italienska lantbrukare att odla MON 810 övertygade om att den extra avkastningen och det minskade behovet av växtskyddsmedel motiverade beslutet, rapporterar Farmers Weekly.

En av lantbrukarna, som då dömdes till böter av italiensk domstol, har nu fått rätt av EU-domstolen i Luxemburg.

EU-domstolen menar att det var fel att förbjuda odlingen eftersom det enligt den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, är bevisat att MON 810 inte är farligt av livsmedelssäkerhetsskäl.

På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om GMO.

Domen har dock begränsade konsekvenser för övrig GMO-odling inom EU eftersom EU sedan 2015 tillåter nationella förbud av andra skäl än livsmedelssäkerhet.

I spanien står MON 810 för cirka en tredjedel av den totala majsproduktionen.

LÄS MER: Vad är skillnaden mellan GMO och Crispr-Cas 9?LÄS MER: Patent för svensk GMO-beta

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen