Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 juli 2017

"Odling kan väcka minnen"

I Härryda kommun pågår just nu ett EU-projekt för att utveckla odling på äldreboenden. Tanken är att odling och trädgårdsskötsel ska få en större inverkan i den dagliga verksamheten och öka välbefinnandet för både brukare och personal.

FOTO: Mostphotos

EU-projektet ”Odling och gröna miljöer för hälsa” är ett projekt som verkar för att utveckla gröna miljöer för de som kanske behöver dem allra mest. Projektet som riktar sig mot äldreverksamhet har just beviljats med medel på 750 000 kronor och Härryda kommun satsar stort på projektet.

– Vi ser mycket fram emot att driva det här framåt och tanken är att arbeta och tänka långsiktigt för att få odlingsverksamheterna att leva länge, berättar Ingrid Grange, planeringsledare på Härryda kommun.

Projekt i startgroparna

”Odling och gröna miljöer för hälsa” ska stå klart januari 2019 och det är mycket som ska göras. Härryda kommun letar just nu efter en trädgårdsmästare eller en trädgårdsingenjör som på 40 procent ska leda arbetet med de gröna miljöerna på olika håll inom Härryda, Partille, Lerum och Alingsås kommun.

Manual för odling

Tanken är att det på flera håll ska finnas odlingsplatser både utomhus, inomhus och i balkonglådor. Arbetet med projektet ska dokumenteras och förvandlas till en manual med fokus på hur odling kan användas inom vård och omsorg för att öka välbefinnandet hos både brukare och personal.

Dels handlar det om att se vad man ska göra när och dels handlar det om att se hur gröna miljöer kan öppna upp för sociala möten och träffpunkter både för äldre och personal.

– Vi kommer även att samarbeta med många olika parter, exempelvis både kockar och rehab-personal, för att ta vara på odlingen på alla sätt vi kan, säger Ingrid Grange.

Levande grödor

Trädgårdsarbete ska alltså bli till träning, både för kropp och minne. Tanken är även att man ska kunna bjuda in till workshops och föreläsningar om odling för utomstående.

– Odling är något av en gratis medicin och kan skapa och väcka minnen för de äldre som börjat lida av demens. Det är också ett sätt för äldre att faktiskt komma ut, oberoende av väder. Grödor är något som lever, som måste tas om hand!

Öppnar upp för möten

Projektet vänder sig även till invandrarkvinnor genom att några SFI-studenter ska erbjudas språkpraktik inom odlingsarbetet. Förhoppningen med projektet är att få det att leva under en längre tid.

– Vi vill försöka hitta former för att få projektet att leva länge. Vi hoppas även att andra kommuner ska kunna känna sig influerade av oss. Då har vi kommit långt, säger Ingrid Grange.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen