Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 3 juli 2017

Odlingssäsong ska förlängas med nedbrytbar odlingsduk

I Västergötland pågår ett svenskt försök att utveckla en nedbrytbar odlingsduk. Syftet är att kunna förlänga Sveriges odlingssäsong.

FOTO: Innovatum

På en åker i Västergötland pågår just nu ett projekt med att ta fram innovativa cellulosabaserade odlingsdukar som ska kunna förlänga odlingssäsongen i Sverige. Projektet drivs genom Wargön Innovation, som är en del av Innovatum i Trollhättan, och finansieras med pengar från kommun, region, stat och EU.

Dukarna testas nu vid Sötåsens naturbruksskola i Töreboda. Dukarna är tillverkade av cellulosa från den svenska skogen och forskare tittar även på att försöka få fram tillsatser av mineraler eller ämnen som på olika sätt kan gynna odling.

– Utmaningen nu är att få till en duk som håller så länge att den klarar hela växtsäsongen, både slitstyrka och att den inte bryts ned för fort, säger Magnus Fransson som är projektledare till Ny Teknik.

Värna om miljön

Odlingsdukar som används i dag består av polypropen- eller polyesterfibrer och ses som något av ett miljöproblem. Dukarna lämnas oftast kvar på åkrar och fält när de gjort sitt – trots att det finns en lag som säger att lantbrukare måste se till att plasten samlas in. Provodlingarna med de nya dukarna kommer att pågå under några år och en färdig produkt kan troligtvis lanseras om cirka fyra år.

– Det här handlar inte bara om själva odlingsduken, utan om ett helt ekosystem av aktörer, säger Magnus Fransson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen