Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 augusti 2018

Oförändrat Arlapris i september

Arlas a contopris, även kalla avräkningspris, i september är oförändrat. Det betyder 344,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 414,4 öre per kilo för ekomjölk.

 Arla håller mjölkpriset oförändrat.
Arla håller mjölkpriset oförändrat. FOTO: Mostphotos

Däremot kommer ekobönder som utnyttjar myndigheternas dispens att använda konventionellt foder att få en justering nedåt på 3 eurocent/kg ekomjölk. I Sverige betyder det ett avdrag med 29,3 öre och ett ekopris på 385,1 öre/kg.

Den senaste tidens prisnedgångar på den europeiska industrimarknaden har avstannat, och en svag återhämtning ses på priserna på ost och smör och grädde, skriver Arla i ett pressmeddelande.

Ökad osäkerhet

Den ekologiska marknaden är, liksom den konventionella, för närvarande stabil, men osäkerheten om volymutvecklingen för den ekologiska produktionen ökar till följd av torkan, enligt Arla.

Utsikterna för mjölkpriset de kommande månaderna fortsätter att vara stabila, men om effekterna av torkan sätter ytterligare press på marknaden kan det komma att innebära en viss positiv utveckling.

Nobbar ekomjölk

Arlas försäljning av ekologiska mejeriprodukter växer i hela världen, byggt på kundernas och konsumenternas förtroende och tillit till de standarder Arla och Arlabönderna följer, skriver Arla.

Därför kommer Arla inte att använda mjölk från ekogårdar som under en period använder konventionellt foder, i sina ekoprodukter.

Reducerat pris

Arla fortsätter att betala ett konkurrenskraftigt ekopris som gör det möjligt för Arlabönderna att fortsätta följa ekoreglerna fullt ut, skriver Arla. ”Men för att minimera påverkan på de ekobönder som ändå tvingas välja konventionellt foder, kommer vi att betala ett reducerat ekopris till dem, i stället för det konventionella priset.”

Minskat pris

Den anpassade prismodellen för eko, som Arlas styrelse beslutat om, kommer att införas från den 1 september 2018, och gör det möjligt för Arla att differentiera ekopriset. Det innebär en neddragning av priset till ekobönder som utnyttjar myndigheternas dispens.

Arlas företagsledning har beslutat att börja med en minskning med 3 eurocent till berörda ekobönder. Nivån baseras på synpunkter från Arlas ekokommittéer, och på bedömningar av inverkan på foderpriserna för dem som utnyttjar dispens jämfört med dem som fortsätter fullt ut med ekologiskt foder.

Begränsad inverkan

Den osäkerhet kring mjölkvolymerna som torkan lett till har skapat ytterligare svängningar på marknaden, även om inverkan på den totala mjölkproduktionen i Europa än så länge varit begränsad. Skulle det bli uppenbart att mjölkvolymerna i Europa kommer att påverkas kraftigt är det tänkbart att köparna går in på marknaden tidigare än normalt, för att de vill säkra produkter för slutet av 2018 och början av 2019.

LÄS MER: Arla höjer mjölkpriset för konventionell mjölk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen