Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 januari 2018

Ögrengruppen letar ny lösning för styckningen

Ägaren Tommy Ögren letar ny lokalisering för styckningen när Slakthusområdet i Stockholm måste utrymmas om två–tre år. En större del av verksamheten tycks hamna på slakteriet i Skövde.

 Redan nu styckas en hel del nöt i Skövde men i framtiden kan även grisstyckningen hamna på slakteriet.
Redan nu styckas en hel del nöt i Skövde men i framtiden kan även grisstyckningen hamna på slakteriet. FOTO: Mikael Ljungström

Den nuvarande verksamheten i Slakthusområdet kommer inom loppet av några år att få ge plats för bostäder. För Ögrengruppen, som bedriver största delen av sin styckning där, innebär det en omlokalisering.

Vill hålla alla möjligheter öppna

Ett av alternativen är att stycka på slakteriet i Skövde. Av den koncessionsansökan som har lämnats in till Länsstyrelsen Västra Götaland framgår att det totala styckningsbehovet anges till 800 storboskap och 4 800 grisar i veckan, att jämföra med de 500 storboskap och 300 grisar som i dag styckas i Skövde.

Slakten ligger på cirka 1 000 storboskap och 5 400 grisar vilket innebär att en andel även fortsättningsvis kommer att levereras i styckkroppar.

Slakteritillståndet i Skövde omfattar 50 000 ton och nu ansöker Ögrengruppen om ett lika stort styckningstillstånd för att hålla alla möjligheter öppna.

 Ägaren Tommy Ögren letar ny lokalisering för koncernens styckning. Om två–tre år måste den nuvarande verksamheten lämna Slakthusområdet i Stockholm.
Ägaren Tommy Ögren letar ny lokalisering för koncernens styckning. Om två–tre år måste den nuvarande verksamheten lämna Slakthusområdet i Stockholm. FOTO: Göran Berglund

– Inga beslut är fattade utan vi tittar på olika lösningar. Vi har ju även tomt och fabrik i Gävle men en del av styckningen kommer att förläggas i Skövde, till exempel vad gäller grisstyckningen, säger ägaren Tommy Ögren.

”Lite fjärilar i magen”

Om slakteriet skulle ta över all styckning behöver det byggas ut och ytterligare 60 personer måste anställas. I dagsläget arbetar cirka 150 personer på Skövde Slakteri.

– Nu är det bara två–tre år innan vi måste lämna Slakthusområdet så det är lite fjärilar i magen. Samtidigt vill ha kvar en del styckning i Stockholm eftersom det är här som en stor del av befolkningen finns, resonerar Tommy Ögren.

LÄS MER: Ögren räknar med ett kämpigare 2017 för Skövde Slakteri

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen