Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 augusti 2017

Ökad lammslakt under andra kvartalet

Ökning med 21 procent mot i fjol - då påsken inföll i mars. Siffrorna för nöt och gris ligger stabilt.

 Störst på fårslakt i Sverige är HKScan i Linköping som stått för 41 procent av slakten hittills i år.
Störst på fårslakt i Sverige är HKScan i Linköping som stått för 41 procent av slakten hittills i år. FOTO: Mostphotos

Färsk statistik visar att slakten av får och lamm har gått upp med drygt 21 procent det andra kvartalet, jämfört med 2016. Siffror som delvis förklaras med att påsken – då det äts mycket lamm – inföll i april i år, i stället för i mars som fallet var i fjol. Sett till de första sex månaderna 2017 är det ändå en uppgång på tolv procent.

Stabil grisslakt

Slakten av gris ligger mer stabilt. Det andra kvartalet minskade antalet slaktade grisar med en procent jämfört med samma period förra året. Sett till de första sex månaderna var det i stället en ökning med 0,8 procent.

Minskad kalvslakt

Slakten av storboskap sjönk med 3,2 procent under det andra kvartalet 2017 jämfört med samma period 2016. Kalvslakten minskade med 18,5 procent andra kvartalet jämfört med samma period förra året. Totalt sett de första sex månaderna ligger minskningen på 16,5 procent. Förklaringen tros vara att många uppfödare fortsatt jobbar för att utöka besättningarna, enligt Jordbruksaktuellt.

Relaterade artiklar

Till toppen