Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 september 2017

Ökad lönsamhet för europeiska lantbrukare

Europeiska lantbrukare är optimistiska och upplever en ökad lönsamhet under 2017. Det visar EU-barometern som genomförts i tio EU-länder under första halvåret 2017.

FOTO: Per Emgardsson

Lönsamheten skiljer sig mellan länderna men majoriteten av lantbrukarna är positiva och uppfattningen om lönsamheten vänder uppåt.

Svenska lantbrukare upplever en förbättrad lönsamhet och både maskin- och bygginvesteringarna har ökat sedan förra året. Mest positiva är fläskkötts- och nötköttsproducenter.

Förtroende hos konsumenterna

En orsak till att lantbrukarna uppfattar att lönsamheten blivit bättre är ökade intäkter, vilket i sin tur delvis beror på en större efterfrågan på svenskproducerade varor.

– Rapporten visar att lantbrukarna har konsumenternas förtroende i både Sverige och övriga Europa vilket är mycket glädjande, säger Ulf Möller, skog- och lantbruksansvarig på Swedbank och Sparbankerna.

”Brittiska lantbrukare oroade”

De brittiska lantbrukarna skiljer ut sig. Lönsamhetsförväntningarna sjunker och det är Brexit som oroar. De känner stor oro för hur de ska kunna ha fortsatt tillgång till utländsk arbetskraft och få avsättning för sina produkter efter Brexit.

– Brittiska lantbrukare är helt enkelt oroade över sin fortsatta lönsamhet. För de svenska lantbrukarna är det också av stor betydelse hur utvecklingen kommer att bli i spåren av Brexit, eftersom det kan påverka prissättningen bland annat på mjölk, säger Jimmy Larsson, segmentschef för Skog och Lantbruk på LRF Konsult.

I Danmark har man nu nått positiva siffror och ser stora möjligheter med bland annat ökad export av ekologiska varor till Kina.

Högst sedan 1987

I Frankrike är framtidssynen på den högsta nivån sedan mätningen började 1987 även om den fortfarande är negativ. Anledningen är en svår marknadssituation med prissänkningar som i sin tur leder till minskad lönsamhet.

Fotnot: EU-barometern är ett lönsamhetsindex som bygger på data från 8 000 lantbrukare i tio olika EU-länder. I Sverige presenteras rapporten av LRF Konsult och Swedbank och Sparbankerna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen