Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 september 2017

Ökat intresse för gröna utbildningar

Intresset för att gå gröna utbildningar ökar. Vid förra veckans skolstart på Stora Segerstad naturbrukscentrum var det rekordmånga elever i årskurs 1 och de flesta andra naturbruksgymnasier visar samma trend.

 Stora Segerstads naturbrukscentrum blev årets UF-skola 2016 (Ungt företagande).
Stora Segerstads naturbrukscentrum blev årets UF-skola 2016 (Ungt företagande). FOTO: Stora Segerstad

– Det här är jättekul. Vi hade 44 elever som gick ut trean i våras, nu har vi 75 elever som börjar ettan på naturbruk, säger Ulrik Svensson, verksamhetschef på Stora Segerstad naturbrukscentrum.

Den stora ökningen ligger på lantbruksinriktningen, 29 elever började där förra veckan. Ulrik Svensson berättar att skolan 2014 och 2015 var nere i botten vad det gäller antalet elever. Det finns visserligen fler ungdomar i årskullen 2001 än vad det fanns i 1998 och 1999. Men skillnaden är inte så stor att det är hela förklaringen till ökningen.

WEBBFRÅGA: Du som går eller har gått naturbruksgymnasium – vad lockade med utbildningen?

– Vi har lyckats attrahera fler att söka sig till naturbruk. Vi ser ett ökat intresse och en större förståelse för den här näringen, branschen har jobbat hårt, inte minst genom LRFs satsning Jobba grönt. Stora Segerstad blev årets UF-skola 2016 (Ungt företagande) vilket gav oss mycket publicitet. Vi fick även spela in en reklamfilm som sändes i TV4, säger Ulrik Svensson.

Fler sökande än på länge

Även Tenhults naturbruksgymnasium, också i Jönköpings län, har haft fler sökande än på länge och därmed fler elever. Även här har intresset för lantbruk ökat, 16 elever har börjat den inriktningen.

Maria Elinder, Naturbruksskolornas förening, har ännu ingen statistik över elevantalet på landet skolor. Först i mitten av oktober beräknas den vara klar. Men hon bekräftar Ulrik Svenssons bild.

– Jag har varit i kontakt med flera skolor som berättar samma sak.

 Ulrik Svensson, verksamhetschef på Stora Segerstad naturbrukscentrum.
Ulrik Svensson, verksamhetschef på Stora Segerstad naturbrukscentrum. FOTO: Daniel@danfoto.se

Hon ser precis som Stora Segerstads rektor samarbetet med näringen och satsningen på de unga ambassadörerna inom Jobba grönt som en framgångsfaktor. Hon beklagar dock att man inte lyckats få nya svenskar att söka sig till skolorna.

– Vi vill ju nå nya svenskar och där fortsätter vårt arbete.

”Jättenöjda”

Claes-Göran Claesson, ordförande för Hushållningssällskapet Sjuhärad, och fram till skolstarten rektor för nystartade Strömma friskola i Västra Götaland, berättar att de kunde ta emot 40 elever den här veckan.

– Det är vi jättenöjda med. I vår kalkyl räknade vi med att vi måste ha 32 elever. Jag är också så glad att 10 av de 40 eleverna är intresserade av att läsa naturvetenskap med inriktning mot naturbruk.

I och med att Strömma friskola gör en nystart är ettorna de enda eleverna på skolan under åtminstone den första terminen.

Vretagymnasiet i Östergötland ökar också elevantalet för andra året i rad.

– Vi är nöjda. Vi slog i botten för två år sedan, men ökar nu sakta. Trots att yrkesprogrammen tyvärr fortfarande tappar mark är det bra att vi ökar. I dag har jag fått tre samtal från elever som vill byta till vår skola, säger Elisabeth Bringer Hallberg, rektor på Vretagymnasiet.

40 av de 103 eleverna har valt att inrikta sig mot lantbruk, intresset är allra störst för maskin som 18 elever valt.

Relaterade artiklar

Till toppen