Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 oktober 2017

Ökat stöd och enklare regler för solceller

Regeringen vill att fler ska få ekonomiskt stöd för investeringar i solceller. Det ska också bli enklare att ansöka om pengarna.

 Isabella Lövin.
Isabella Lövin. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I höstbudgeten som presenterades nyligen och som har tagits fram i samarbete mellan regeringen och Vänsterpartiet, föreslås att solinvesteringsstödet ökar med 200 miljoner kronor under 2017 och med 525 miljoner kronor 2018. Totalt kommer stödet att uppgå till 915 miljoner kronor per år 2018-2020.

”Solceller kommer att spela en viktig roll i ett framtida hållbart energisystem. I dag står 3 000 hushåll i kö för att ta del av regeringens solinvesteringsstöd”, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) i ett pressmeddelande.

Undantag från bygglovskrav

Regeringen anser att det finns goda möjligheter att skynda på utvecklingstakten. För att förhindra att kön av sökande växer ska både stödets utformning och ansökningsförfarandet ses över.

Boverket har tidigare fått ett regeringsuppdrag att titta närmare på om det kan skapas ett generellt undantag för bygglovskrav för solpaneler. Detta för att det ska bli enklare och snabbare att söka stödet.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen