Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 december 2019

Ökat värde på jordbrukets produktion

Jämfört med torkåret 2018 ökar värdet av jordbrukets produktion av varor och tjänster i år med 6 procent till 64 miljarder kronor, uppskattar Jordbruksverket.

 Efter torkan i fjol har det svenska jordbruket i år kunnat öka produktionsvärdet med 6 procent, bedömer Jordbruksverket.
Efter torkan i fjol har det svenska jordbruket i år kunnat öka produktionsvärdet med 6 procent, bedömer Jordbruksverket. FOTO: Johan Sedenius

I linje med slutsatserna i LRF Konsults höstrapport om lönsamheten i svenska lantbruksföretag som presenterades nyligen, konstaterar Jordbruksverket att effekterna av värmen och torkan 2018 dröjer sig kvar i form av kostnader högt över genomsnittet.

Nästan dubblad skörd

Produktionsförutsättningarna har i år varit bättre, vilket gav en spannmålsskörd som var närmare 90 procent större än i fjol.

Värdet av vegetabilieproduktionen uppskattas öka med 10 procent och värdet av animalieproduktionen bedöms av Jordbruksverket öka med 2 procent.

Ökad företagsinkomst

Nettoförädlingsvärdet, vilket är värdet av jordbrukssektorns produktion minus insatsvaror, tjänster och avskrivningar, väntas öka med 2,7 miljarder kronor till 6,1 miljarder kronor.

Även företagsinkomsten pekar uppåt. Det är den del som ska täcka kostnaden för eget arbete och kapital. Den uppskattas öka med 3,6 miljarder kronor till cirka 8,6 miljarder kronor, varav 1,1 miljarder kronor av denna ökning utgörs av ökade stöd och ersättningar.

LÄS MER: Svag förbättring av lantbrukets lönsamhet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen