Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 maj 2018

Oklar framtid för Tangará Farm

Maycon Vinborg och Emma Jönsson har lämnat sin fårfarm och de 600 djuren. Maycon Vinborg kommer inte tillbaka till Sverige.

FOTO: RICKARD NILSSON

Ägarna till Tangará Farm, Maycon Vinborg och Emma Jönsson, har lämnat gården och djuren. Maycon Vinborg berättar för tidningen ATL att han också lämnat Sverige och är tillbaka i sitt hemland Brasilien.

– Vi kom till en punkt där vi inte orkade längre. Vi arbetade långa arbetsdagar alla veckans dagar och har aldrig kunnat ta ut någon lön. Vi klarade inte ekonomin i företaget, mådde psykiskt illa och behövde en paus, säger han till ATL.

Förra året mottog Maycon Vinborg Anders Walls landsbygdsstipendium och gården har uppmärksammats framför allt för sin djärva fåravel.

LÄS MER: Unik miljonaffär för svenska fårbönder (LRF-PREMIUM)LÄS OCKSÅ: Maycon Vinborg får Anders Wall-stipendiet

Framtiden är osäker för gården

Men nu är framtiden för den kända fårfarmen i Västerstad i Skåne är osäker. Bolaget har kämpat med ekonomin en tid och när de ytterligare investeringar som ägarna förväntat sig uteblev gav de upp.

– Investerarna satte inte in pengarna de hade lovat oss. I stället ville de överta bolaget och att jag skulle arbeta för dem som anställd. Då kom vi till en punkt där jag inte orkade längre, säger Vinborg till ATL.

Gustaf Ramel, ägare till Gårdstånga Nygård och finansmannen Anders Wall är två investerare som bidragit med pengar till bolaget.

Polisanmälda för djurplågeri

När ägarna lämnade gården den 25 april fanns 600 får på gården och dagen efter fick Länsstyrelsen i Skåne en anmälan om brister i djurhållningen på gården. Den 30 april tar också polisen emot en anmälan om djurplågeri från Gustaf Ramel.

Han uppger att när han kom till gården dagen efter att ägarna lämnat den var djuren gravt undernärda och det fanns knappt något foder att utfodra dem med.

Maycon Vinborg säger att djuren var i normal kondition när han lämnande gården. Men att de köpt ett antal får som omhändertagits av polisen från en annan gård och att de försöka rädda dem.

Kommer inte återvända

Vinborg berättar att han inte kommer att återvända till Sverige då han är pank, deprimerad och måste få ordning på sitt liv. Enligt honom är planen att Gustaf Ramel ska ta över gården. Något som avvisas av Ramel som säger att han endast gripit in för att rädda djuren.

– Jag är växtodlare. Jag har inget intresse av att överta deras rörelse. Att missköta företaget är en sak, att missköta djuren är värre, säger Gustaf Ramel till ATL.

Ännu har ingen från Länsstyrelsen besökt gården, men att de säger att de fått bra information från Ramel och att han haft en veterinär på plats. Polisen har inte heller inlett någon undersökning.

LÄS MER: De säljer Tangará FarmLÄS OCKSÅ: Sällsynt rara lamm säljs för 50 000

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen