Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 oktober 2013

Olika uppfattningar om Östersjöns framtid

I morgon träffas Östersjöländernas miljöministrar i Köpenhamn. Högst på dagordningen står frågan om hur Östersjöns havsmiljö ska räddas. Besluten som tas påverkar både lantbruket och miljön

FOTO: Olle Carlsson

I botten finns de krav på minskade utsläpp som syns i grafiken ovan. Det är åtaganden som flera miljöorganisationer vill se som bindande, medan bondeorganisationerna vill ha mjukare tolkningar.

– Vi är glasklara på att vi vill se bindande åtaganden i Helcom, en linje Sverige drivit sedan 70-talet. De åtagandena måste också gälla Sverige som är en av de som står för de stora utsläppen, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Att det, som LRF hävdar, är omöjligt att minska utsläppen av fosfor med över 500 ton håller han inte med om.

– Det finns olika bedömningar, men det kan diskuteras hur detaljerna ska se ut.

En känslig fråga i de stundande förhandlingarna gäller ett förslag om obligatoriska gödselräkenskaper, alltså näringsbalanser av samma typ som i Greppa Näringen. Tvingande sådana regler vill bondeorganisationerna slippa.

– Vi vill se mer frivilliga åtaganden, säger Liisa Pietola från finska bondeorganisationen MTK. En åsikt som även LRF ställer sig bakom.

Fakta: Helsingforskommissionen

2007 kom Helsingforskommissionen överens om en räddningsplan för Östersjön, Baltic Sea Action Plan.
Hur planen ska verkställas beslutas på torsdag i nästa vecka. Målet är ett friskt innanhav 2021.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen