Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 juli 2017

Oljeväxt lovande alternativ till fiskolja

Brittiska forskare har utvecklat en genmodifierad variant av Oljedådra, som de hoppas kan bidra till bättre hälsa för människor, men också fungera som ett hållbarare foder i fiskodling.

 En genmodifierad variant av Oljedådra kan bli ett nytt hälsosamt och klimatsmart val både för att förbättra människors hälsa, men också i framtidens fiskfoder.
En genmodifierad variant av Oljedådra kan bli ett nytt hälsosamt och klimatsmart val både för att förbättra människors hälsa, men också i framtidens fiskfoder.

Oljedådra eller Camelina som den också kallas, är en välkänd kulturväxt som odlats i Europa redan under brons- och järnåldern. På senare år har växten fått ett nytt uppsving eftersom den innehåller nyttiga fettsyror, både omega-3 och omega-6 som kan bidra till att sänka kolesterolhalten i blodet.

Attraktiva fettsyror

Nu har brittiska forskare genmodifierat Oljedådrans frö för att öka halten av två särskilt attraktiva omega-3 fettsyror som normalt bara bildas av marina mikroorganismer, samt pigmentet astaxanthin som exempelvis färgar laxens kött rosa. Fröerna har testodlats och gett goda resultat.

– Vi har demonstrerat att den modifierade Oljedådran fungerar på fältet under verkliga förhållanden, och det är mycket lovande, säger professor Jonathan Napier som leder studien vid Rothamstead Research till Farmers Weekly.

Efterfrågan på livsmedel med de nyttiga fleromättade fettsyrorna är stor. Forskarna anser att olja från Oljedådran kan bli ett alternativ till fiskolja och de produkter som används för att föda upp fiskar i fiskodlingar.

– Att ha tillgång till en landbaserad källa till omega-3-haltiga fiskoljor kan verkligen hjälpa oss att ta itu med den ökade efterfrågan på de här nyttiga fettsyrorna, säger Jonathan Napier.

Hållbart alternativ till fiskfoder

De brittiska forskarna hoppas att den genmodifierade Oljedådran både kan användas som ett mer hållbart och miljövänligt alternativ till det nuvarande fodret i fiskodlingar, men att olja från den genmodifierade plantan också kan vara till nytta för människors hälsa.

Det här är Oljedådra

Oljedådra (Camelina sativa) är en ettårig åkerväxt. Den dök upp som kulturväxt under bronsåldern och användes som matväxt. Den har funnits bland annat i Skandinavien och Finland. Oljan har använts både som bränsle och till matlagning. Växten är köld- och torktålig och trivs på mager mark. I Finland började man odla Oljedådra som mervärdesmat och det har också gjorts försök att framställa dieselolja av växten i Sverige.

LÄS MER: Raps kan bli proteinbomb för vegetarianerLÄS OCKSÅ: Försök: Gripen kan flygas på rapsoljaPREMIUM: ”Jag trodde inte det skulle vara så bra”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen