Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 mars 2013

Omfattande fältförsök ska göras med vårraps

Jordbruksverket ska undersöka hur bin påverkas av neonikotinoider i svensk vårrapsodling. I vår ska 96 bisamhällen placeras ut i 16 skånska och halländska fält.

Jordbruksverket publicerade 2009 en utredning som visade att pesticider utgör en risk för bihälsan och att neonikotinoidern akan var särskilt problematisk. Det saknas svenska studier på området men i vår kommer Jordbruksverket att göra omfattande fältförsök i vårraps.

När vårrapsen blommar ska 96 bisamhällen placeras ut i åtta fält där utsädet betats för att jämföras med åtta fält sådda med utsäde som inte har betats. Fälten ska sås med samma utsädesparti där hälften har behandlats med betningsmedlet Elado. I projektgruppen ingår Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, biodlingsorganisationerna, Lunds universitet och SLU.

– Ingen lantbrukare är ju intresserad av att skada sina små medhjälpare och bin kan lyfta skörden i raps med 10 till 20 procent. Biodlarna kommer definitivt att sakna vårrapsen om odlingen försvinner på grund av jordloppor. Vårraps kan ge en stor honungsskörd eftersom den producerar mycket nektar och blommar när bisamhällena är som störst, säger Thorsten Rahbek Pedersen, enhetschef på Jordbruksverkets Rådgivningsenhet Söder.

En italiensk studie visar att bin dör när de får i sig höga halter av substansen från majsens guttationsdroppar, en växtsaft som utsöndras från växtens blad och som bina dricker.

Det finns flera fall i Italien och Tyskland där bin dött i fält efter misslyckad sådd där betningsmedlet lossnat från majsutsädet och sprids som giftigt damm. Jordbruksverket kommer även att göra en liknande studie på humlors reaktion på substanserna.

I Sverige betas ännu inte majsen med neonikotinoider.

Fakta: Så fungerar det

Så kommer bina i kontakt med neonikotinoider enligt europeiska studier:

  1. Via damm som sprids under majssådd och leder till att bina dör.
  2. Via guttationsdroppar från majs och andra betade grödor som bina dricker. I studier som genomförts i laboratorium förlamas bina för att sedan dö.
  3. Genom pollen och nektar som försvagar binas nervsystem och gör att de tappar orienteringsförmågan och har svårt att hitta tillbaka till bikupan.  

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen