Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 maj 2019

Omfattande fusk med ekologiskt avslöjat i Nederländerna

En av tio nederländska ekoproducenter bryter mot EU:s regelverk, men tillåts ändå sälja sina varor under eko-märke.

 Hundratals ekomärkta produkter i nederländska livsmedelsbutiker lever inte upp till EU:s ekologiska krav.
Hundratals ekomärkta produkter i nederländska livsmedelsbutiker lever inte upp till EU:s ekologiska krav. FOTO: Mostphotos

Totalt rör det sig om hundratals varor som får säljas i nederländska butiker, trots att de kommer från jordbruk som inte helt och hållet följer EU-krav för sådant som djurvälfärd och användning av kemikalier.

1 500 kontroller

Eko-fusket avslöjas i en undersökning gjord av nyhetskanalen RTL Nieuws som har gått igenom 1 500 inspektioner som utförts av den statliga kontrollmyndigheten ”Skal”.

Under 2017 och 2018 visade det sig att ungefär 200 lantbruk, motsvarande tio procent av ekolantbruken i Nederländerna, inte levde upp till EU:s regelverk.

Brott mot djurvälfärd

Hos animalieproducenter fann myndigheten exempelvis för trånga utrymmen och djur som bundits upp eller medicinerats förebyggande i strid med reglerna. Ett tjugotal ekologiska frukt- och grönsaksodlare använde konstgödsel, medan andra använde otillåtna bekämpningsmedel.

Falskmärkta

I handeln hittades dessutom vissa ekomärkta produkter som inte alls var ekologiska, däribland, kött, honung, mjölk och yoghurt.

Journalisterna fann också exempel på att ekobönder fortsatt säja varor i strid med reglerna, trots varningar.

Den berörda myndigheten har bemött granskningen som delvis inkorrekt. Bland annat ska en del bönder ha beviljats tillfälliga undantag från att följa alla regler, skriver nyhetsbyrån Agra Europe.

LÄS MER: Ny metod avslöjar om grönsaken är ekologisk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen