Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 maj 2019

Omställningen till ekologiskt minskade

Allt mer mark brukas ekologiskt. Men det är en bra bit kvar till regeringens mål om att nästan en tredjedel ska vara ekologisk odling.

 Den andel mark som är under omställning till ekologisk produktion minskade något förra året.
Den andel mark som är under omställning till ekologisk produktion minskade något förra året. FOTO: Hushållningssällskapet i Östergötland

2018 brukades 609 000 hektar av Sveriges jordbruksmark med ekologiska metoder. Det är en ökning med nästan 32 000 hektar sedan 2017, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Långsammare övergång

Andelen ekologiskt brukad mark har ökat stadigt i över ett decennium. År 2018 var andelen 20 procent. Regeringens mål är att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk 2030. Men den andel mark som är under omställning till ekologisk produktion minskade något förra året. Det ger en något långsammare övergång till ekologisk produktion.

Störst i Jämtland

Jämtland hade den största andelen ekologiskt brukad mark 2018, närmare 40 procent. Lägsta andelen hade Skåne, med knappt 10 procent.

Betesmarken är också allt oftare ekologiskt brukad. Cirka 30 procent är ekologisk.

LÄS MER: Forskare: Lantbrukare kan inte ta hela kostnaden för klimatet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen