Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 mars 2018

Onödigt att avmaska tacka

Ny forskning leder brittiska fårbönder mot selektiv avmaskning. Studien styrker att strategin att avmaska tackor inför lamning inte ger några fördelar. Effekten kan i stället bli negativ och leda till resistens hos parasiterna.

 Dräktig tacka.
Dräktig tacka. FOTO: Ann Lindén

En nypublicerad studie visar att avmaskning av tackor inför lamning inte har effekt på förekomsten av parasiten hos lammen. I Sverige avmaskas inte tackor inför lamning. Här sker selektiv avmaskning vid behov under andra delar av produktionsperioden.

Treårig studie

Sexton kommersiella gårdar deltog i den treåriga studien och resultatet visar att förekomsten av maskägg i träck från lamm av tackor som avmaskats med lång- eller kortverkande preparat och tackor som inte avmaskats inför lamning inte skiljer sig åt. Det skriver Farmers Weekly.

Minska resistens

Studien har lett till att brittiska fårproduktionsrådgivare känner sig trygga med rådet att enbart avmaska tackor som ligger under idealvikt för att minska risken för resistenta parasiter.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen