Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 augusti 2018

Önskas: Data från allmänhetens mätstationer

SMHI vill ha hjälp med att få en mer heltäckande bild av lokala väderyttringar och mer data till forskning. Därför startar SMHI under hösten ett projekt för att samla in allmänhetens väderdata.

 SMHI vill få data från fler väderstationer.
SMHI vill få data från fler väderstationer. FOTO: Mostphotos

SMHI vill ha hjälp att samla in klimatdata från privatpersoner. I höst startar SMHI ett projekt där allmänheten kan bidra med data från egna mätstationer. Det skriver SR Vetenskapsradion.

Genom att samla in informationen hoppas man på förbättrade prognoser och bättre underlag för klimatforskning.

”Förbättra prognoser”

Förebilder till projektet finns att finna i Storbritannien och Nederländerna där flera hundra personer har anslutit sina mätstationer till de nationella.

Läs mer: SMHI: Juli månad blev rekordvarm

– Allmänheten har mycket observationer via privata väderstationer och det vill vi gärna samla in. Vi ser att det kommer att gå att förbättra våra korta prognoser och varningar, säger Josef Runbäck, produktansvarig på SMHI till SR.

Kartlägga händelser

Det SMHI hoppas få störst hjälp med är lokala väderyttringar, till exempel en storm eller kraftigt lokalt regn, som hamnar mellan mätstationer. Där kan allmänhetens ofta relativt enkla internetbaserade mätstationer, som visar temperatur, nederbörd, vindhastighet och lufttryck, vara användbara för att förstå och kartlägga händelsen.

Mellan mätstationer

– I samband med en extrem väderhändelse använder vi ofta observationerna för att lista ut exakt vad det är som händer. Många extrema väderhändelser är så små, exempelvis ett åskoväder, att det hamnar mellan de officiella mätstationerna, säger Geert Jan van Oldenborgh, klimatforskare vid Kungliga nederländska meteorologiska institutet i Utrecht.

Läs mer: Så ser svenska torkan ut från rymden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen