Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 maj 2013

Öppen minkfarm lockade 400 besökare

Trots hällregn och åska kom det runt 400 besökare till pälsuppfödarna Sten och Tomas Gustavsson utanför Sölvesborg när svensk minknäring för första gången höll Öppen farm.

Det gick bra att klappa de ungefär tre veckor gamla valparna.
Bild 1/5Det gick bra att klappa de ungefär tre veckor gamla valparna. FOTO: Caroline Sohl
Öppen minkfarm är en idé som provats i större skala i Danmark.
Bild 2/5Öppen minkfarm är en idé som provats i större skala i Danmark. FOTO: Caroline Sohl
Alla besökare var inte positivt inställda till djuruppfödning.
Bild 3/5Alla besökare var inte positivt inställda till djuruppfödning. FOTO: Caroline Sohl
Bild 4/5 FOTO: Caroline Sohl
Totalt kom ungefär 400 besökare när svensk minknäring för första gången höll Öppen farm.
Bild 5/5Totalt kom ungefär 400 besökare när svensk minknäring för första gången höll Öppen farm. FOTO: Caroline Sohl

Detta var första gången som svensk minknäring öppnade en farm för allmänheten, en idé som lånats från Danmark. Trots det dåliga vädret kom det under fyra timmar ungefär 400 besökare.

– Vi var lite rädda i morse att vädret skulle avskräcka folk men det har varit en strid ström av nyfikna hela dagen. Det har blivit många trevliga möten och massor av frågor. Folk var verkligen både intresserade och positiva, säger värden Tomas Gustavsson.

En del hade kört långt för att få vara med. De mest långväga kom från Östergötland, Tjörn och Norge. Förutom den huvudsakliga målgruppen barnfamiljer var besökarna en blandning av andra lantbrukare, politiker, myndighetspersoner och några djurrättsaktivister.

– Vi betraktar dagen som inget mindre än en succé. Eftersom vi hade frivillig föranmälan visste vi ingenting på förhand om vilka eller hur många som skulle dyka upp och ett sådant här gensvar var förstås en positiv överraskning, säger Johan Dalén, VD för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund.

Tolv minkbönder från gårdar i närheten fanns på plats för att guida runt grupper av besökare och berätta om vardagen på ett minklantbruk. Efter rundvandring och frågor kunde besökarna fylla i en frivillig enkät.

70 procent av besökarna uppgav att de fått en bättre bild av svensk minknäring efter besöket. 22 procent sade sig vara oförändrat positiva, endast 8 procent var oförändrat negativa eller sade sig ha fått en sämre bild av näringen efter besöket.

– Vi vet av tidigare undersökningar att de som har besökt en gård och med egna ögon sett hur det ser ut blir mer positivt inställda till minkfarmning. Acceptansen ökar med kunskap och motståndet med okunskap. Alla som har en bestämd uppfattning utan att ha besökt en gård borde göra det, säger Johan Dalén.

Relaterade artiklar

Till toppen