Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 juli 2018

Optisk spannmålskontroll nästa steg för Lantmännen

Lantmännen inför analysinstrumentet Cgrain Value, för att kontrollera förekomsten av skalskador och fusarium.

Det nya analysinstrumentet införs under året, för att få till en objektiv kvalitetsanalys av spanmålskvaliteten. Bolaget bakom. Cgrain, har sin grund i ett forskningsprojekt från Uppsala universitet, som genomfördes med pengar från Lantmännens forskningsstiftelse. Idag står både grundaren Jaan Luup och Lantmännen som ägare. Instrumentet ger tre bilder av varje kärna som analyseras, kategoriseras och lagras.

– Att använda Cgrain Value för analyser ger oss säkra analysresultat och en bättre möjlighet att fokusera ännu mer på kvalitet. Utvecklingen tillsammans med en stor kund som Viking Malt gör också att vi känner oss trygga i resultatens tillförlitlighet, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, i en skriftlig kommentar.

Mer objektiv bedömning

Samtidigt som metoden ger en mer objektiv bedömning än visuell bedömning blir den mindre resurskrävande. I ett projekt med mälteriet Viking Malt och laboratoriegruppen Eufins har parterna visat att instrumentet är minst lika tillförlitligt som visuell bedömning vid skalskador och fusarium. Dessa analyser genomförs för skörden 2018 och framöver är planen att använda instrumentet för fler analyser.

– Cgrain Value är utvecklat efter ett direkt behov från Lantmännen och våra ägare. Tillsammans med Jaan Luup har vi kunnat ta vidare forskningsprojektet till en tillförlitlig metod som aktörer i hela spannmålsvärdekedjan tjänar på att använda. Med det här projektet hoppas vi kunna sätta en ny standard i branschen, säger Mats Larsson, forskningsdirektör på Lantmännen.

LÄS OCKSÅ: Ny användning för nanomaterial i jordbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen