Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 maj 2018

Ordkrig inför Svensk Mjölks stämma

I helgen som var kritiserade Skånemejerier i en debattartikel i Dagens Industri Arla och Svensk Mjölk för att försöka tillskansa sig en monopolställning, genom att stänga ute Skånemejerier från att tillverka Präst-, Herrgårds- och Grevéost.

Därmed skulle skånska bönder mista sin möjlighet att leverera mjölk till tillverkningen.

 Anders Fredriksson, vd Norrmejerier.
Bild 1/2 Anders Fredriksson, vd Norrmejerier. FOTO: Jan Lindmark
 Conny Fagerström, Skånemejerier.
Bild 2/2 Conny Fagerström, Skånemejerier. FOTO: Jörgen Hildebrandt

Svensk Mjölk AB äger och förvaltar de tre ostvarumärkena Präst, Herrgård och Grevé. Svensk Mjölk AB ägs av Svensk Mjölk vars medlemmar är Arla Foods, Norrmejerier, Falköpings Mejeri, Gäsene Mejeri och Skånemejerier.

LÄS MER: Svensk mjölk vill sälja svenska ostvarumarknaden

I dag, måndag, ska årsstämman i Svensk Mjölk ta ställning till ett förslag om att överlåta rättigheterna till ostvarumärkena till ett konsortium.

”Risk att Arla kommer utestänga Skånemejerier”

Enligt Skånemejerier kommer detta dock att kontrolleras av Arla. Men alla berörda bolag tillåts delta – utom Skånemejerier. Detta oroar Conny Fagerström, Anders Nilsson och 
Mats Palm
, fullmäktigeledamöter för Skånemejerier på Svensk Mjölks stämma.

”Risken är nu att Arla kommer att kunna utestänga Skånemejerier från att tillverka dessa ostar och därmed skånska bönder från att leverera mjölk till tillverkningen”, varnar de tre företrädarna för Skånemejerier i debattartikeln.

”Min skyldighet att skydda norrländska mjölkbönders intressen”

Skånemejerier fick dock svar på tal på samma debattsida av Norrmejeriers VD Anders Fredriksson.

”Skånemejerier AB som inte längre är medlemsägt av svenska bönder har under en längre tid agerat i avsikt att undergräva värden i ostvarumärkena Herrgård, Präst och Grevé. Som VD för kooperativa föreningen Norrmejerier är det min skyldighet att göra det jag kan för att skydda norrländska mjölkbönders intressen”, skriver Anders Fredriksson, vd, Norrmejerier.

LÄS MER: Varumärkena sista resten av Svensk Mjölk

Enligt honom kommer en försäljning av ostvarumärkena inte att påverka existerande licenstagares rätt att tillverka eller sälja dem och därmed inte utestänga Skånemejerier från att fortsätta producera och sälja Herrgård, Präst och Grevé. Försäljningen kommer även prövas av Konkurrensverket.

Anders Fredriksson menar att processen startade när Skånemejerier AB, numera ägd av det multinationella mejeriföretaget Lactalis, i skiljedom krävde att få använda varumärkena Herrgård, Präst och Grevé utan att följa gällande licensvillkor, som särskilda tillverkningsmetoder och av svensk mjölkråvara.

”Helt kontrollerat av Arla”

I en replik svarar Skånemejerier att man inte motsätter sig ”de svenska mjölkböndernas kooperativa strävan att skydda den svenska osttillverkningen” och att det faktum att Skånemejerier är utländskt ägt inte är något avvikande – Arla ägs av en dansk mejerigrupp.

”Ska tillverkningen fortsätta sker det på nåder, på licens från ett konsortium helt kontrollerat av Arla, som självsvåldigt kan höja licensavgifterna för att eliminera sin främsta konkurrent”, skriver Skånemejerier.

FAKTA: Svensk mjölk – Skånemejerier

– Svensk Mjölk ägs av Norrmejerier, Arla, Falköpings Mejeri och Skånemejerier via Skånemejerier, som består av svenska mjölkproducenter.

– När Skånemejerier såldes till det franska privatägda Lactalis 2012 skrevs ett licensavtal med Svensk Mjölk om att Skånemejerier skulle få fortsätta använda ostvarumärkena.

– Avtalet innebär att Skånemejerier AB betalar en licensavgift till Svensk Mjölk för att få använda varumärkena Grevé, Herrgård och Präst.

– Ett krav för att få använda namnen är att ostarna tillverkas på svenska råvaror från svenska mjölkbönder.

– Förra året (2017) utmanade Skånemejerier Svensk Mjölk och ville få de tre varumärkena ogiltigförklarade.

Efter en process, med höga advokatkostnader för både Svensk Mjölk och Skånemejerier, avgjordes tvisten mellan Svensk Mjölk och Skånemejerier i en skiljenämnd till Svensk Mjölks fördel.

– Hade skiljenämnden gått på Skånemejeriers linje hade det kunnat bli undergången för Svensk Mjölk och de svenska varumärkena.

Detta skulle i sin tur kunna påverka hur andra aktörer agerar, till exempel Ica, Coop och Axfood som konkurrerar med egna varumärken.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen