Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 mars 2019

LRF Örebro vill lyfta framtidstron

Framtidstro var temat för årets upplaga av LRF Örebros regionstämma. Den hade en inkommen motion på dagordningen och antog ett uttalande mot djurrättsaktivister.

 Universitetslektor Per Frankelius och Per Willén, regionordförande för LRF Örebro, i Kvinnerstaskolan som var platsen för LRF Örebros regionstämma 2019.
Universitetslektor Per Frankelius och Per Willén, regionordförande för LRF Örebro, i Kvinnerstaskolan som var platsen för LRF Örebros regionstämma 2019. FOTO: Johan Sedenius

Djurrättsrörelsens brottsliga metoder måste stoppas, är rubriken på uttalandet som konstaterar att en grupp kriminella personer i djurrättsrörelsens namn begår trakasserier och hot mot företag och lantbrukare.

Vill sätta stopp

”Örebro läns bönder, samlade till regionstämma med Lantbrukarnas Riksförbund, kräver kraftfulla åtgärder från regering, riksdag, polis och rättsväsende för att snarast sätta stopp för dessa brottslingar!”, heter det i stämmouttalandet som klubbades på tisdagskvällen.

Besvärlig sommar

Årets stämma hölls i naturbruksgymnasiet Kvinnerstaskolan strax norr om Örebro. Regionordförande Per Willén, som enhälligt blev omvald till den posten på ett år, inledde med en tillbakablick på sommaren 2018.

– Antingen minns man den eller så väljer man att glömma, men besvärlig var den. Först måste vi rida ut den ekonomiska situationen och sedan gäller det att hitta vägar fram till lönsamhet, sade han.

Stämmans utropstecken

Isabella Odmark, ordförande i LRF Ungdomen i Örebro, har arbetat vid LRFs Brysselkontor och uttryckte optimism inför framtiden.

– Tro på förmågan att påverka, var hennes budskap.

Viktigt med samarbete

Gästföreläsaren och universitetslektorn Per Frankelius återkom flera gånger till vikten av samarbete, både inom näringen och med andra aktörer, för att stärka de gröna näringarna.

– Det är viktigt att ha mångfald i branschen och att i strukturomvandlingen hitta former för lönsamhet även i de små och medelstora företagen, framhöll han.

Bättre belysa vardag

Lennart Nilsson från LRFs riksförbundsstyrelse deltog i ett panelsamtal om utsikterna för framtiden. Han slog fast att LRF och dess medlemmar måste bli bättre på att berätta om företagarnas vardag. Nyfikenhet och omvärldsanalys är andra viktiga ingredienser för att skapa framtidstro, underströk han.

Manual vid markintrång

Tysslinge-Örebro LRF-avdelning stod för årets enda motion med förslaget att LRF ska ta fram manualer om vad markägare bör tänka på vid markintrång.

Stämman gick på styrelsens linje som är att bättre synliggöra den information i frågan som redan finns.

FAKTA: Utmärkelser

Utmärkelser vid LRF Örebros regionstämma 2019

Silvernålar: Britt-Marie Gran, Kumla, Lennart Einarsson, Hammar-Askersund, Jörgen Johnsson, Nysund.

Årets lokalavdelning: Ljusnarsbergs LRF-avdelning.

Årets lantbruksföretag: Jan-Olov Spjuth, Nora.

Regionstyrelsens hederspris: AnnaKarin Landin, Hushållningssällskapet.

Relaterade artiklar

Till toppen