Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 maj 2019

Oro för framtiden hos LRF Konsult

Ett år har gått sedan LRF Konsult såldes till riskkapitalbolaget Altor. Planen att satsa på ökad digitalisering har inletts. Samtidigt pyr oron bland medarbetarna för vad det kommer innebära för personal och för kunder, och några medarbetare har slutat.

 LRF-konsult såldes för ett år sedan.
LRF-konsult såldes för ett år sedan. FOTO: Louise Carlsson Örning

Det var för ett år sedan som LRF sålde 75 procent av LRF Konsult till riskkapitalbolaget Altor. Tanken är att företaget, som måste byta namn, ska bli kraftfullare. Men ännu har inga större förändringar skett.

– Vi ska skapa ännu bättre nytta för kunden och ett ännu bättre tjänsteutbud, säger Johanna Lepistö, marknads- och kommunikationschef på LRF Konsult.

 Johanna Lepistö, kommunikationschef LRF Konsult.
Johanna Lepistö, kommunikationschef LRF Konsult. FOTO: LRF Konsult

Satsar digitalt

Det som har hänt det senaste året är att LRF Konsult gått ut med att man vill stärka sin lokala närvaro genom att förvärva mindre byråer och verksamheter inom redovisning, juridik och fastighetsförmedling runt om i landet.

Bakgrund

I mars 2018 fatta LRF ett strategiskt beslut att sälja 75 procent av dotterbolaget LRF Konsult med sina 75 000 företagskunder till riskkapitalbolaget Altor. LRF Konsult hade då totalt cirka 1 400 anställda och 130 kontor runt om i landet. I januari i år kom beskedet att LRF Konsult byter VD. Katarina Klingspor lämnar uppdraget och ersätts av Rickard Westlund, som närmast kommer från Swedbank.

Samtidigt satsar LRF Konsult på digitalisering. De senaste åren har LRF Konsult satsat på att stärka det digitala erbjudandet i form av olika digitala paket till fasta priser som Digital Företagare, Digital Bonde och Digital Skogsägare.

I höstas köptes Bokoredo, en digital redovisningsbyrå med 600 kunder och kontor i Stockholm och Göteborg.

”Oro i ledet”

På LRF Konsults kontor runt om i landet finns en oro över vad digitaliseringen kommer att innebära för personalen och hur de personliga kundmötena kommer att påverkas.

Vid kontoret i Tierp har tre personer som jobbade med jord- och skogsbruk slutat, varav två har gått till konkurrenten på orten.

– Det är alltid så när folk slutar att det blir en oro i ledet och med kunder, men vi har erfaren personal på plats, så jag ser ingen anledning att vara orolig, säger Gunilla Simons, LRF Konsults kontorschef i Tierp.

Fler in än ut

LRF Konsults vd Katarina Klingspor meddelade i januari att hon lämnar efter fem år, men kommer att sitta kvar i styrelsen.

Jimmy Larsson, segmentschef för skog och lantbruk har slutat och gått till Hushållningssällskapet.

Annars har förändringarna har inte inneburit stora avhopp från LRF Konsult, enligt Johanna Lepistö.

– Det är klart att det hela tiden är personal som slutar, men det är också många som vill börja hos oss som kommer från konkurrenter. Det är nog fler som börjar än som lämnar utifrån det som sker.

Inget nytt namn

Inom sex månader måste LRF Konsult heta något annat, och allt ska skyltas om i företaget. Ännu finns inget nytt namn framme. Och det är inte det lättaste att byta namn.

– Vi har jobbat både med byrå och involverat medarbetare till viss del. Det ska gå att uttala på ett lätt sätt oavsett vad man har för dialekt. Det är viktigt att kunderna inom lantbruk och skog känner att det är ett varumärke som är för dem, säger Johanna Lepistö.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen