Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 februari

Osäkert om labbkött är klimatsmart

Är kött som odlats i labb ett miljövänligt alternativ till traditionell produktion med djurhållning? En ny brittisk studie visar att svaret på den frågan inte är svart-vitt.

 En ny brittisk studie visar att fördelarna med labbkött, alltså minskad produktion av metan, riskerar att förtas av den ökade koldioxidproduktion som framställningen medför.
En ny brittisk studie visar att fördelarna med labbkött, alltså minskad produktion av metan, riskerar att förtas av den ökade koldioxidproduktion som framställningen medför. FOTO: Mostphotos

I en ny studie från Oxford University har produktionen av växthusgaser vid framställning av kött i labb och traditionell uppfödning av nötkreatur jämförts med varandra.

Enligt doktor John Lynch som genomfört studien finns det inget rakt svar på vilket alternativ som har lägst klimatpåverkan.

Energikrävande

”Argumentet för producera labbkött istället för traditionellt kött är att vi hoppar över djurens kroppsliga processer och ersätter det med cellkultur som vi själva sätter in. Det gör livsmedelsframtagningen mer effektiv – men processen kräver fortfarande energi”, säger han till BBC Farming.

Studien visar att fördelarna med labbkött, alltså minskad produktion av metan, riskerar att förtas av den ökade koldioxidproduktion som framställningen medför.

”Bland de studier av labbköttets klimatpåverkan som finns i dag så är variationen stor när det kommer till den uppskattade koldioxidproduktionen. Enligt vissa mer optimistiska, energieffektiva beräkningar kan labbodlat kött vara ett bra alternativ till vanligt nötkött. Men flera studier antyder att det kan vara en ganska energikrävande process där man egentligen bara skulle byta ut metanproduktionen mot en högre produktion av koldioxid.” säger John Lynch.

Stannar i atmosfären

Även om metan har en högre påverkan på den globala uppvärmningen än koldioxid kan man inte säga att det metanfria proteinalternativet är mer klimatsmart.

”Metan har större uppvärmningseffekt än koldioxid men det bryts också ned i atmosfären inom några årtionden. Koldioxiden blir kvar i århundraden och potentiellt millennier om vi inte försöker avlägsna den.” säger John Lynch som menar att energiförbrukningen behöver få minskad klimatinverkan för att labbköttet ska bli ett mer klimatsmart alternativ.

”Det finns en osäkerhet i hur produktionen av odlat kött kan komma att se ut. Blir det väldigt energikrävande så behöver det inte nödvändigtvis vara fördelaktigt att byta ut metanproduktionen mot koldioxid. I det fallet skulle fördelen enbart bli synlig om vi lyckades minska utsläppet av koldioxid från vår energikonsumtion och fossila bränslen”, säger han.

LÄS MER: Forskare: Ekologisk odling sämre för klimatet

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen