Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 augusti 2019

Osäkert prisläge för spannmål

– So far, so good, säger Lantmännens spannmålsexpert Mikael Jeppsson om priserna i Sverige och världen.

Det går bra, hittills, även om det mesta återstår att skörda.

– Det vi har sett hittills stämmer med förväntningarna i vår skördeprognos från mitten på juli, säger Mikael Jeppsson.

Lantmännens skördeprognos är på 6,3 miljoner ton – 75 procent mer än torksommaren 2018 då skörden blev 3,6 miljoner ton.

Lite högre

Och priserna ser också ut att bli hyfsade. De har legat runt eller över 180 euro per ton vete på den viktiga franska råvarubörsen Matif. En bra tumregel är att ett pris på cirka 170 eller 175 euro per ton vete är normalt. Ungefär där har priset legat de senaste åren. Nu ligger priset alltså lite högre.

– I maj låg det på cirka 185 euro, men sedan dess har det fallit tillbaka, säger Mikael Jeppsson.

Svårbedömt

Läget är svårbedömt, anser Felicia Bindekrans på spannmålsmäklaren Skira. Priserna i kronor och ören på Skiras auktioner har sjunkit den senaste tiden.

– En sak är ju vad Matif säger, en annan är ju vad man faktiskt får betalt. Priset har varit uppe på 1 krona och 75 öre per kilo fodervete och korn. Men det har sjunkit ner mot 1,50. Jag tror att priserna kommer sjunka lite till men ändå hålla sig ganska stabila ett tag. Dessutom har svinpesten tagit halva Kinas grisbestånd vilket sänker efterfrågan på soja vilket kan ta med sig spannmål nedåt i prisbilden också. Ska man som bonde sälja snart eller inte? Det måste bero på var och ens behov och förutsättningar, säger Felicia Bindekrans.

Balanserar varandra

Två saker balanserar varandra på världsmarknaden: förväntningar om ganska goda skördar i Europa och sämre majsskörd i USA. Europa ser ut att öka utbudet av spannmål, vilket trycker ner priset. Men mycket regn i USA ser ut att minska majskörden, vilket trycker upp majspriset, som i sin tur drar med sig andra spannmålspriser uppåt.

Krävs mer för att fylla hålen

Summa summarum – för Sveriges bönder ser det ut att bli en normal skörd, bättre priser och bättre lönsamhet i år. Men det krävs mer än så för att fylla hålen i kassan som torkan i fjol åstadkom.

– För hela branschen ser året ut att bli välgörande och en klar förbättring av vår likviditet. Men att kompensera för fjolåret – nej, det kräver flera år av god lönsamhet, säger Mikael Jeppsson.

LÄS MER: Lovande spannmålsskörd för 2019

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen