Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 augusti 2019

Ostadigt väder försvårar skördearbetet

Efter en torr högsommar har vädret växlat om och det är nu ostadigt på många håll. Regnskurar stannade av skördearbetet i Kalmar och även i Skåne har vädret varit utmanande. 

 Tröskning av höstvete i södra Halland.
Tröskning av höstvete i södra Halland. FOTO: Rolf Lindholm

Läget i Norrbotten

– I Norrbotten är vallen huvudgrödan och första skörden såg fin ut och gav bra mängd. Andra skörden blev något mindre och vi har haft en torr juli med lite regn Tredje skörden är det för tidigt att säga något om. Men Norrbotten är ett stort geografiskt område och på en del håll har andra skörden i vissa fall torkat bort. När det kommer till spannmålen har det i vissa områden fläckvis brådmognat då det kommit för lite regn. Men det är väldigt lokalt och ingen katastrof utan överlag ser det ut att bli ett helt okej år, om än inte ett kanonår. Även bland potatisodlarna vet jag att vissa av de som inte haft möjlighet att bevattna allt, är lite oroliga på grund av det torra vädret, säger Kristina Sigfridsson, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet i Norrbotten. 

Läget i Kalmar

– Här är skörden är i full gång. Men vi fick en regnskur under helgen som gjorde att den stannade av lite. Men nu drar det i gång igen. Skördarna ser generellt goda ut och klart bättre än förra året. Rapsskörden har varierat väldigt och en del har fått väldigt låga skördar vilket kan bero på den torra försommaren. Vissa av dem som kör en fjärde vallskörd är redan i gång med den tredje medan andra inväntar mer regn och hoppas på bättre tillväxt. Tyvärr fick de som tog en sen första skörd dålig tillväxt på vallen eftersom det har varit ganska varmt och torrt. Men nu framöver ser det ut att bli ”skvättaväder” vilket i stället gör att halmpressningen försvåras. Eftersom det ser ut att bli en god halmskörd i år är det dessutom extra viktigt att se till att den blir välfördelad om man hackar den, annars kan man få problem med sådden, säger Therese Taler, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet i Kalmar. 

Läget i Skåne

– Rapsen är avtröskad och mycket av höstvetet och kornet är tröskat. Även rågen är tröskad men en del av vårvetet är kvar. Det har varit ostadigt väder under skörden, så det har varit lite utmanande och det är stora skillnader i hur långt man har kommit beroende på hur stora arealer man har och vilken kapacitet som finns på gården. På vissa håll är man i stort sett färdig med skörden medan andra har mycket kvar. De stora regnen som kom i maj och juni har gjort att vi haft mycket liggsäd, vilket har varit ett problem. Vattnet har på vissa håll begränsat skördarna men den stora skillnaden mot förra året är att även om det har varit torrt på sina håll så har det inte varit varmt vilket har gjort att grödorna sluppit torkstress. Sedan får man hoppas att priset inte sjunker för mycket trots bra skördar, säger Per Modig, växtodlingsrådgivare i Skåne. 

Läget i Halland

– Vi är ungefär halvvägs, men vi får hålla på mellan regnskurarna. Jag upplever att det är god skörd på gång. Men denna vecka har de lovat regn varje dag. Vi har inte haft några jätteproblem med liggsäd men det har förekommit. En del av regnskurarna har varit väldigt kraftiga och lokalt har vatten blivit stående. Över lag är det bra mycket roligare än förra året och vallen har varit riktigt bra både i första och andra skörden – och tredje skörden ser också helt okej ut. Både majs, sockerbetor och potatis ser också bra ut även om de stora potatisskördarna dröjer tills i september, säger Rolf Lindholm, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet i Halland.

LÄS MER PREMIUM: ”Sälj en del nu även om det blir till bottenpris”

Relaterade artiklar

Till toppen