Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 maj 2018

Ostkriget fortsätter – ansvarsfrihet för alla utom Skånemejerier

Bråket inom Svensk Mjölk om ostvarumärkena Herrgård, Greve och Prästost fortsätter. Vid stämman beviljades inte alla i styrelsen ansvarsfrihet och Bolagsverket ska nu granska verksamheten.

 Åke Hantoft, ordförande Svensk Mjölk.
Åke Hantoft, ordförande Svensk Mjölk. FOTO: Christel Lind/Ann Lindén

På årsstämman i måndags ville inte de tre ledamöterna från Skånemejerier ekonomiska förening ge styrelsen ansvarsfrihet.

– Ansvarsfrihet ska man få om man har skött affärerna som man ska, och det ska man inte få om man försöker utesluta en av ägarna, säger skåningen Mats Palm.

”Har inte fått någon motivering”

Med uteslutning syftar han på beslutet att sälja varumärkena Herrgård, Grevé och Prästost till företaget Svenska bönders klassiska ostar AB. Det bolaget ägs av Arla, Norrmejerier och Falköpings mejeri. Skånemejeriers ekonomiska förening får inte vara med.

Men misstroendevotumet på stämman slog tillbaka. Efter omröstning om var och en i styrelsen slutade det med att det bara var Anders Rolfsson, som sitter på skånskt mandat, som inte beviljades ansvarsfrihet av en majoritet på stämman.

– Det är klart att helheten kring ostvarumärkena var anledningen till att inte Anders Rolfsson beviljades ansvarsfrihet av stämman, säger Åke Hantoft, ordförande i Svensk Mjölk.

Anders Rolfsson själv kommenterar det faktum att han inte fick ansvarsfrihet så här:

– Jag har inte fått någon motivering, men jag misstänker att det beror på att vi har begärt en särskild granskning av det här.

Bolagsverket ska granska

Representanterna från Skånemejerier ekonomiska förening begärde alltså på stämman en särskild granskning av Svensk Mjölks verksamhet.

– Det finns så många frågetecken i den här historien som behöver redas ut, man måste gå till botten med allting, säger Anders Rolfsson.

Nu kommer Bolagsverket att utse en oberoende granskningsperson som ska granska Svensk Mjölk. Men enligt Åke Hantoft kommer granskningen bara att gälla årsredovisningen för 2017. Affären att sälja ostvarumärkena, som sker i år, kommer inte att granskas.

– Det tror jag inte är Bolagsverkets roll, säger Åke Hantoft.

LÄS MER: Nytt bolag tar över klassiska ostvarumärkenOrdkrig inför Svensk Mjölks stämmaSvensk Mjölk vill sälja svenska ostvarumärken

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen