Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 maj 2018

Otillräcklig lammbedövning ledde till elförbud

Gotlands Slagteri förbjuds av Livsmedelsverket att elbedöva lamm inför slakten efter att djur har bedömts ha varit otillräckligt bedövade. Slakteriet hävdar dock att Livsmedelsverkets kontroll skedde på ett sätt som stressade personalen.

Livsmedelsverkets beslut fattades efter en rutinkontroll i höstas. Enligt Livsmedelsverket uppvisade flera lamm tecken på att de inte var tillräckligt bedövade innan avblodning. Ett lamm andades, medan ett annat bräkte och ett tredje kunde blinka efter elbedövningen.

– Finns det risk att djuren får lida så är det självklart allvarligt, säger Petter Jonsson, chef för Livsmedelsverkets avdelning mellersta och norra Sverige, till Sveriges Radio.

Personalen stressades

Verkets bedömning är att den aktuella utrustningen inte fungerade tillräckligt bra vid det aktuella tillfället. Inköpschefen på slakteriet, Fredrik Sundblad, uppger dock att det inte var tekniken som brast, utan att personalen stressades av att Livsmedelsverket anlände med fem, sex personer som sedan trängdes på ett litet utrymme.

– Det blev stressande både för operatören och för djuren. Operatören agerade då felaktigt utifrån rutinerna, säger han till radiokanalen.

Övergick till bultpistol

Livsmedelsverket uppger att man hade tillräcklig information för att fatta beslut om förbud mot eltång, men medger samtidigt att för många kontrollanter var på plats. Gotlands slagteri har efter förbudet valt att övergå till bultpistol, vilket enligt slakteriet och Livsmedelsverket fungerar bra. Förbudet mot eltång gäller fram till att en ny typ av eltångshuvud, som slakteriet har planer på att använda, blir godkänt av myndigheterna.

LÄS OCKSÅ: Nu utökas forskningen om mobil slakt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen