Ovanliga mastitbakterier ökar igen
Drygt 20 000 juverhälsoprover granskas varje år av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. De senaste åren har andelen prover med klinisk mastit som orsak ökat, visar myndighetens statistik.
När lantbrukare skickar in mjölkprover för analys hos SVA får vederbörande inte bara svar på vad som orsakat den mastit som oftast ligger till grund för provtagningen.
Svaren samlas också i SVAs databas och ligger till grund för statistik på såväl gårdsnivå som övergripande för landet.
Som statistiken här intill visar har andelen prover som skickas in på grund av kliniska mastiter näst intill fördubblats de senaste åtta åren.
Flera bakterier vinner mark
Och medan den vanligaste mastitboven staphylococcus aureus minskar, ses flera andra bakterier åter vinna mark.
– Det beror förmodligen på ökad försäljning av djur och att djur flyttas mellan gårdar utan att provtas, säger Maria Nilsson Öst, laboratorieveterinär på SVA.
Efter att ett mjölkprov registrerats hos SVA görs – om det inte redan är gjort på gården – ett CMT-test för att fastställa antalet celler i mjölken. Därefter odlas bakterierna i 37 grader innan de granskas av någon av mastitlaboratoriets tre veterinärer.
Hälften innehåller stafylokocker
Ungefär hälften av proverna innehåller stafylokocker. En odling med staphylococcus aureus känns lätt igen på de fält som bildas kring bakterierna. Sedan några år tillbaka har SVA också lättare att artbestämma övriga stafylokocker, tidigare kallade koagulasnegativa stafylokocker, tack vare analysmetoden Maldi-Tof. Med hjälp av en laserstråle identifieras bakterierna och jämförs sedan snabbt med 6000 olika spektrum i en databas.
– Den har förkortat vår svarstid med flera dagar, säger Charlotta Fasth, laboratorieveterinär på SVA.
Förutom vid kliniska symptom på sjukdom är det ofta i samband med provmjölkning, kalvning och sinläggning som lantbrukare skickar in mjölkprover till SVA. Även försäljning är en orsak.
Men för att få ett bra svar gäller det att provet är rätt taget. Kontamineras provet går det inte att hitta den bakterie som orsakat problemen.
– Visar provet "blandflora" är det alltid en provtagningsmiss, skulle jag vilja påstå, säger Maria Nilsson Öst.
LÄS MER: Fler artiklar om mjölkkor och mjölkproduktion i veckans pappersutgåva av Land Lantbruk.