Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 november 2019

Ovanligt tidig höst i hela landet

Kändes det som att sommarvärmen försvann i raketfart i år? Det gjorde den. Kylan som drog in i början av oktober sparkade ut sommaren snabbare än på 40 år, enligt SMHI:s sammanställning.

 Sommaren drog sig tillbaka ovanligt tidigt i år.
Sommaren drog sig tillbaka ovanligt tidigt i år. FOTO: Borgen, rn/TT

Att vårt land är avlångt visade oktober med önskvärd tydlighet. Göteborgarna kunde njuta av 17,8 plusgrader den 24 oktober. Det är den högsta temperaturen i staden på mer än 100 år så här sent på året. Fyra dagar senare noterades 23,9 minusgrader i Karesuando i nordligaste Lappland.

Kall luft första veckan i oktober

Trots bitvis varma eller milda temperaturer i Götaland försvann sommaren ovanligt tidigt i år. Orsaken var den kalla luft som svepte in under den första veckan i oktober. Natten till den 7 oktober hade Ulricehamn 6,3 minusgrader, rekordkyla där för årstiden.

I Norrland har kalluften bitit sig fast. Vintern började vandra söderut redan i mitten av månaden och anlände 1-2 veckor tidigare än normalt.

Trots den tidiga vintern har snötäcket varit tunt. Bara i fjällen och i delar av norra Norrlands inland har marken varit snötäckt. I Jukkasjärvi låg 30 centimeter snö den 26 oktober, månadens största snödjup.

Blötast i Gävleborg

För resten av landet blev det en blöt månad. Det föll upp till två gånger så mycket nederbörd än normalt under oktober. Blötast hade de boende Gävleborgs län.

Oktober blev kallare än normalt i större delen av landet, förutom i Götaland och östra Svealand där temperaturerna i slutändan landade på en normal nivå.

LÄS MER: Lantbrukare i USA: ”Aldrig sett så mycket regn som i år”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen