Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 april 2019

Över en miljard i stöd betalas ut efter torkan

Över en miljard kronor får växtodlare och djurbönder i krisstöd, och även odlare av sockerbetor och stärkelsepotatis ska omfattas.

 Kor på Wapnö fick gå på skogsbete i somras.
Kor på Wapnö fick gå på skogsbete i somras. FOTO: Christel Lind

Nu har regeringen beslutat om att Jordbruksverket ska betala ut 1,08 miljarder kronor till växtodlare och djurbönder i krisstöd efter torkan 2018. Det berättar regeringen i ett pressmeddelande.

Odlare av sockerbetor och stärkelsepotatis kommer också att omfattas av stödet.

Jordbruksverkets förslag

Fördelningen bygger på Jordbruksverkets förslag.

– Regeringen prioriterar en rättvis fördelning som ger största möjliga nytta och en snabb utbetalning. Jordbruksverket arbetar med att förbereda ansökningsprocessen och se till att stödet kommer till lantbrukarna så snart som möjligt efter beslutet om vårändringsbudget, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Trädgårdsnäringen får pengar

I anslutning till detta får Jordbruksverket även 30 miljoner kronor för utvecklingsprojekt för trädgårdsnäringen.

Betala ut i juli

Jordbruksverket ska ansvara för ansökningsförfarandet och utbetalningar, och planerar att öppna upp för ansökningar under april. Planen är att utbetalningarna ska kunna påbörjas i början av juli 2019.

Fakta: Krisstöd

I vårändringsbudgeten för 2019 beslutade regeringen att öka krisstödet med 350 miljoner kronor.

Vårändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

Totalt satsas 1,57 miljarder kronor (1,11 miljarder kronor 2019, 460 miljoner kronor 2018) i stöd med anledning av torkan sommaren 2018.

LÄS MER: S: Bet- och potatisodlare bör också få krisstödLÄS MER: Så tycker lantbrukarna om nya krisstödetLÄS MER: LRF: ”Snabba på med beslut om krisstöd”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen