Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juli 2015

Övergivna hästar dumpas hos markägare

Under sommarmånaderna dumpas oönskade hästar i hagar runt om i landet. – Ägarna sätter det i system för att slippa undan kostnaderna för hästen, säger SHVs ordförande Carina Nordell.

Hästen SHV Jocke och Jenny Larsson
Bild 1/2Hästen SHV Jocke och Jenny Larsson FOTO: Andreas Ståhlgren
Hästen SHV Jocke och Jenny Larsson
Bild 2/2Hästen SHV Jocke och Jenny Larsson FOTO: Andreas Ståhlgren

Under vår- och sommarmånaderna blir många hästar dumpade hos markägare som tror att de endast ställt upp med sommarbete. En hästägare ber till exempel om att få låna en hage, lämnar sin häst och försvinner. Ofta lämnas hästarna hos äldre personer som när de försöker ta kontakt med ägaren angående till exempel vatten och tillsyn, inte får något svar berättar Carina Nordell, ordförande för Svenska hästars värn (SHV).

– Hästägarna säger till markägaren att de ska betala eller hålla koll på hästen vilket de aldrig gör, säger hon.

Inte lika dyrbara

Ofta handlar det om unghästar som inte är ger lika stor ekonomisk vinning om de skulle säljas.

– En del försöker ha detta i system och letar upp nya personer att dumpa hästen hos tills hästen är runt tre till sex år gammal. Då är den mer lättsåld på marknaden, säger Carina.

En av de vanvårdade hästar som blivit omhändertagen av SHV via myndigheter och veterinär är SHV Jocke. Han hade ett tufft liv och var utmärglad när han kom till akuthemmet hos Jenny Larsson i Skara. Han hade då blivit lämnad i ett stall i Södermanland

– SHV Jocke har varit och är en stor utmaning att rehabilitera, men inte desto mindre är han värd en ny chans. Han har så otroligt mycket kärlek att ge den som är villig att ta sig tid att komma under den tuffa ytan, säger hon.

Bygger upp förtroendet

Jenny har sedan tidigare en egen häst och är utbildad och har kunskap kring hur en häst bör behandlas när den rehabiliteras.

– Jag var redan medlem i SHV men kände att jag ville bidra till något mer, så då ställde jag upp och blev akuthem.

Nu jobbar Jenny dagligen med att bygga upp SHV Jockes förtroende för människor med rutiner och trygghet. Ett vanligt missförstånd angående aggressiva hästar är att det kommer från ilska.

– Ofta beror aggressiviteten på rädsla säger hon.

Det som gör att hon fortfarande har hopp om att SHV Jocke kan bli återställd är de lugna stunderna.

– Det är framförallt i blicken när han är sitt glada jag då jag ser att det innerst inne finns en social och nyfiken häst under rädslan. Det är de stunderna av ömsesidig tillit som gör det mödan värt, säger Jenny.

Fakta: Två varianter av hästdumpning

  • En hästägare ber att få låna en hage, lämnar sin häst och försvinner och gör sig oanträffbar.
  • En hästägare som har sina hästar i en hage upptäcker att det finns flera okända hästar i flocken. Någon har då dumpat sin oönskade häst.

Relaterade artiklar

Till toppen