Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 december 2017

Övervakningsområdet efter Newcastlesjukan i Skåne tas bort

Jordbruksverket meddelar att övervakningsområdet till följd av Newcastlesjuka i Skåne nu tas bort. Gården som drabbades av smittan i november i år tvingades avliva alla sina 26 000 värphöns.

FOTO: Mostphotos

I slutet på november upptäcktes den smittsamma fågelsjukdomen Necastlesjuka på en gård i Vellinge kommun i Skåne.

Restriktioner för att minska smittspridning

Jordbruksverket införde restriktioner i området för att undvika smittspridning och ett skyddsområde med tre kilometers radie och ett övervakningsområde med tio kilometers radie infördes kring gården. Gårdens 26 000 värphöns avlivades och gården sanerades.

Läs mer: Nytt fall av newcastlesjuka

Alla restriktioner tas bort

Den 21 december togs det så kallade skyddsområdet bort och restriktionerna kring gården lättades. Men nu tas alltså även övervakningsområdet bort och därmed finns inga särskilda restriktioner i området längre.

– Inga fler fall av smitta har påvisats inom övervakningsområdet och därför kan vi nu upphäva det. Det är som alltid mycket viktigt att alla som håller fåglar är uppmärksamma på hälsoläget i sina besättningar, och att man kontaktar veterinär vid oväntade störningar i produktionen, säger Matilda Nilsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Läs mer: Skyddsområdet upprättat för newcastlesjuka tas bort

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen