Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 november 2017

Övervakningsområdet tas bort

Inga nya fall av Newcastlesjukan har rapporterats så nu lyfter Jordbruksverket övervakningsområdet.

 Newcastlesjukan är väldigt smittsam för fjäderfän.
Newcastlesjukan är väldigt smittsam för fjäderfän. FOTO: Ann Lindén

Jordbruksverket har nu hävt även övervakningsområdet runt den besättning av värphöns i Linköping som drabbades av Newcastlesjukan i mitten av oktober. Nu finns de inte längre några restriktioner när det gäller fågeltransporter i området.

”Viktigt vara uppmärksam”

Den 7 november rapporterade Land Lantbruk att skyddsområdet togs bort, då inga fler fall av sjukdomen rapporterats in.

– Inga fler fall av smitta har påvisats inom övervakningsområdet och därför kan vi nu upphäva det. Samarbetet med djurägarna och samtliga berörda har fungerat mycket bra, säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

– Det är som alltid mycket viktigt att alla som håller fåglar är uppmärksamma på hälsoläget i sina besättningar, och att man kontaktar veterinär vid oväntade störningar i produktionen, säger Enisa Miljanic.

Smittsamt

Newcastlesjuka är en allvarlig och mycket smittsam virussjukdom hos fjäderfän, men smittar inte till människor. För att skydda sina fjäderfän mot smittsamma sjukdomar är det viktigt att djurägare har goda hygienrutiner.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen