Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 december 2018

På Askunga dignar vilda julbord

Julen står för dörren och friden kan lägra sig även hos familjen Widebrant på Askunga Dovvilt. De gångna veckorna har inneburit bråda tider.

 Jill Widebrant dukar fram den hemlagade och närproducerade julbuffén.
Jill Widebrant dukar fram den hemlagade och närproducerade julbuffén. FOTO: Kerstin Davidson

– De här 15 beställningarna har kommit in på tio minuter, säger Jill Widebrant och pekar på mobilen, när vi sitter i den ljusa matsalen och talas vid några veckor före jul.

Gården utanför Rödeby i Blekinge var tidigare en mjölkgård, som Jills man Peter tog över efter sin far i mitten av 1990-talet. Numera är mjölkkorna utbytta mot dovvilt i hägn, en besättning rödkullor för köttproduktion och några Linderödsgrisar.

Säljer förädlade produkter

I den egna gårdsbutiken säljs förädlade produkter av gårdens kött och i restaurangen har man inför jul serverat julbord och julbuffé.

– Chark får vi hjälp med att tillaga av ett charkföretag i Tingsryd, berättar Jill. Vi har valt att göra så, vi vill vara bra på det vi gör.

Julborden på Askunga Dovvilt har förstås ett markant inslag av vilt. Prinskorven är gjord på hjortkött, liksom köttbullarna och mycket av det kallskurna. Julskinkan är resultatet av ett samarbete med Västersläts gård i Kalmar, som levererar griskött från eget slakteri. Skinkorna är populära.

Beställning vid midsommar

– Vi får de första beställningarna på julskinka redan vid midsommar, säger Jill.

Gårdsbutiken öppnade 2012, och Peter Widebrant berättar att han först inte trodde på idén.

– Sedan förstod jag att folk faktiskt kommer till oss fast vi finns här ute i skogen. På helgerna är vi ett utflyktsmål för många, säger han.

Det är nu tredje året i rad som Askunga Dovvilt serverar julmat. På dagtid serveras en julbuffé och på kvällstid ett större julbord. Det har blivit en succé och restaurangen med 60 sittplatser har vid varje tillfälle varit fullsatt.

Säljer jullådor

Därutöver säljer företaget jullådor, landgångar och smörgåstårtor med julinspiration. Jill Widebrant står för tillagningen tillsammans med två fast anställda.

– Jag är utbildad florist, inom mat är jag självlärd, förklarar Jill och fortsätter:

– Jag har alltid fått hjälpa till hemma sedan tidig ålder.

Sedan de första hjortarna kom till gården 2011 har Askunga Dovvilt utvecklats i rask takt. Utöver gårdsbutik och restaurang erbjuder företaget catering och konferenser.

– Vi har många ben att stå på och många bollar i luften, säger Jill Widebrant.

LÄS MER: Här odlas senapen som är guld värd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen