Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 november 2019

På Coolgris är ansiktsmask en självklarhet

KVÄNUM.

Ansiktsmask är en självklarhet vid de allra flesta arbetsmoment för personalen i smågrisuppfödningen på Badene egendom.

 Lina Helin är delägare i och driftsledare för Coolgris som har smågrisproduktion på Badene egendom i Kvänum. Här använder alla ansiktsskydd mest hela tiden i stallarna.
Lina Helin är delägare i och driftsledare för Coolgris som har smågrisproduktion på Badene egendom i Kvänum. Här använder alla ansiktsskydd mest hela tiden i stallarna. FOTO: Daniel Strandroth

När Lina Helin slår upp dörren för den nytvättade avdelningen där suggorna ligger och vilar sig inför grisning känns det knappast nödvändigt med något inandningsskydd.

– Men ju längre tiden går från tvättningen, desto viktigare blir det att skydda sig. Vi har personal som bär mask hela tiden, konstaterar Lina Helin.

Vande sig vid munskydd

Hon har med avbrott för studier och barnafödande arbetat i grisstall sedan 2006. I dag är Lina Helin delägare i och driftsledare för Coolgris, bolaget som driver verksamheten på gården. Hon ansvarar för den personal som bemannar 4,5 heltidstjänster.

– När började här bar jag sällan munskydd. Sedan var jag i väg några år på en annan gård där alla använde mask och då vande jag mig, berättar Lina Helin.

 Strömedel vare sig det är halm eller torv sprider många partiklar i luften. Detta är ett arbetsmoment när det är givet för Sanna Ekelund Johansson att använda ansiktsmask.
Strömedel vare sig det är halm eller torv sprider många partiklar i luften. Detta är ett arbetsmoment när det är givet för Sanna Ekelund Johansson att använda ansiktsmask. FOTO: Daniel Strandroth

Tillhandahåller skyddsutrustning

Företaget tillhandahåller dels skydd av engångskaraktär men även skyddsmask med utbytbart filter. Ingen är tvingad att använda dem men nästan alla gör det.

– En mask måste så klart sitta bra och några gör individuella anpassningar för att de ska vara bekväma. Eftersom detta är ett fysiskt jobb går det inte att komma ifrån att det blir varmt under, säger Lina Helin.

Går på regelbundna tester

För några år sedan tvingades en anställd med astma att sluta trots att hon bar mask hela tiden. Sedan dess går personalen på Coolgris på regelbundna tester hos företagshälsovården med bland annat mätningar av sin utblåsningsförmåga. Att döma av resultaten märks ingen försämring.

Stallen för varje djurkategori tvättas var fjärde vecka. Redan 2008 skaffade gården tvättrobot och när man i fjol bytte robot halverades tiden för rengöring. Dessutom har personalen fredagar som städdag då man bland annat sopar gångar och torkar av ytor.

 Smågrisanläggningen som Coolgris driver på Badene egendom i Kvänum är byggd 2003 är därmed relativt modern vad beträffar inredning och ventilation.
Smågrisanläggningen som Coolgris driver på Badene egendom i Kvänum är byggd 2003 är därmed relativt modern vad beträffar inredning och ventilation. FOTO: Daniel Strandroth

Robot kräver tekniskt intresse

– Det krävs ett visst tekniskt intresse för att hålla i gång en tvättrobot men å andra sidan är ju tekniken ständigt närvarande i moderna stallar, konstaterar Lina Helin.

Badene egendom ingår i Moholms suggring och har plats för 115 suggor med grisning var fjärde vecka. Anläggningen från 2003 producerar cirka 20 000 smågrisar som lämnar vid 30 kilo.

Stora grisar och strömedel ger damm

– Ju större grisarna blir och ju mer strömedel vi lägger ut, desto mer damm får vi och det är svårt att komma ifrån. Om du till exempel går och kollar alla suggornas kort inför avvänjningen rör sig mycket partiklar i luften, säger Lina Helin.

Hon har själv fått känna av hur kroppen kan reagera om den får alltför mycket damm i lungorna.

– Det kliar och du får en allmän olustkänsla. Om du utfört längre arbetsmoment utan skydd kan det hända att du får feber på kvällen, berättar Lina Helin.

 På anläggningen i Badene har man rengjort med tvättrobot i mer än tio år. Under fjolåret bytte företaget till en ny modell vilket halverade tidsåtgången.
På anläggningen i Badene har man rengjort med tvättrobot i mer än tio år. Under fjolåret bytte företaget till en ny modell vilket halverade tidsåtgången. FOTO: Daniel Strandroth

Funderar på dim-anläggning

De har diskuterat att installera en dim-anläggning som utifrån tids- och temperaturinställning blötlägger stallen ovanifrån med vattendimma men det finns ännu inga konkreta planer på att göra investeringen.

– Den skulle även göra miljön bättre för grisarna för jag kan inte tänka mig att de heller mår bra av dammet, säger Lina Helin.

LÄS MER: Dansk grisgård inspireras av Sverige

FAKTA: Flera viktiga punkter för arbetsmiljön

Det finns viktiga inslag utöver inandningskydd för att skapa en god arbetsmiljö i grisstallarna, menar Lina Helin på Coolgris.

• Håll genomgångar med alla anställda om hur arbetet ska bedrivas.

• Lär ut hur personalen ska närma sig djuren.

• Betona vikten av att skydda sig vid medicinbehandlingar.

• Gå igenom vid vilka moment som ensamarbete inte är tillåtet.

• Instruera hur man lyfter på ett ergonomiskt riktigt sätt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen