Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 juli 2019

Palle Borgström: ”Mercosuravtalet riskerar att få stora konsekvenser för svenskt jordbruk”

Det är det största frihandelsavtalet som slutits i EU:s historia.

Men för Sveriges del betyder innehållet inte guld och gröna skogar; med avtalet säljer vi ut det svenska jordbruket för andra branscher, menar LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

 LRF:s förbundsordförande Palle Borgström ryter ifrån: "Svenska regeringen rycker undan mattan för lantbrukarna".
LRF:s förbundsordförande Palle Borgström ryter ifrån: "Svenska regeringen rycker undan mattan för lantbrukarna". FOTO: Marie Henningsson

Det har förhandlats i 20 års tid. Frihandelsavtalet med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay, som ingår i handelsblocket Mercosur, är efter många turer nu skrivet. För att det ska bli giltigt krävs sedermera ett godkännande från samtliga berörda länder och av Europaparlamentet.

– Vi tycker att det i grunden är bra med handelsavtal. I det här fallet säljer vi dock ut vårt jordbruk till andra branscher, vilket riskerar att få stora konsekvenser, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, och fortsätter:

– Dessa länder producerar på helt andra sätt än vad vi gör med våra höga krav. Avtalet måste utformas så att de svenska böndernas konkurrenskraft inte försämras.

Svenska regeringen sänder dubbla signaler

Borgström anser även att den svenska regeringens inställning är paradoxal.

– Sveriges regering har höga förväntningar, till och med krav, på att det svenska jordbruket ska vara hållbart och fossilfritt. Nu rycker de undan mattan för lantbrukarna.

– Det blir väldigt motsägelsefullt när regeringen ställer väldigt höga krav på hemmaplan som jordbruket ska leva upp till, samtidigt som de står bakom EU:s planer. Förutsättningarna för jordbruket blir med avtalet helt annorlunda, säger Palle Borgström.

LÄS MER: ”EU:s bönder diskrimineras av avtal med Sydamerika”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen