Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 juni 2017

Pauser minskar skaderisk i frilandsodling

Frilandsodling av grönsaker och bär innebär ofta krävande arbetsställningar med hög skaderisk för personalen. Men det går att förbättra de ergonomiska förhållandena, visar ny forskning.

 Att så, plantera och skörda vid frilandsodling är arbetsmoment som är fysiskt krävande för personalen eftersom det ofta görs i eller under knähöjd.
Att så, plantera och skörda vid frilandsodling är arbetsmoment som är fysiskt krävande för personalen eftersom det ofta görs i eller under knähöjd. FOTO: Erik Karlsson

Stiftelsen Lantbruksforskning står bakom en studie där forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har studerat arbetsmiljön vid frilandsodling.

Det är väl känt att sådd, plantering, ogräsrensning och skörd innebär långa monotona arbetspass, ofta får personalen stå på knä eller sitta på huk för att utföra arbetet.

Filmade skördearbetet

I studien har forskarna gjort en enkät med 192 köksväxtodlare och 118 jordgubbsodlare som fått svara på frågor om arbetsmoment, hjälpmedel och belastningsbesvär. Forskarna har också granskat åtta frilandsodlingar där blomkål, isbergssallat, broccoli och jordgubbar skördats och där man filmade skördearbetet och intervjuade både odlare och arbetstagare.

Bland de intervjupersoner som arbetade med att skörda köksväxter uppgav flera att de hade besvär med ryggen, men även i axlar, händer, knän och fötter. Jordgubbsplockarna hade också ryggbesvär, men också med i knäna.

”I enkäten frågade vi arbetsgivarna: 29 procent av köksväxtodlarna och 22 procent av jordgubbsodlarna sade sig känna till att arbetstagarna har besvär av arbetet, men det borde ha varit fler”, säger Stefan Pinzke vid SLU i ett pressmeddelande.

Hjälpmedel minskar belastning

Forskarna kunde visa att mycket hög ländryggskompression är vanligt vid arbete i och under knähöjd. Men om de skördade växterna lades på ett transportband i stället för i en låda på marken, minskade belastningen med mer än 50 procent.

Studien visar att det är nödvändigt att utveckla odlingssätt, arbetsmetoder och skyddsutrustning eftersom personalen löper hög risk att skadas av det ensidiga arbetet.

”Det finns prototyper till avlastningsutrustning som man kan ta på sig, men de är enligt min mening för otympliga, ingen skulle vilja bära en sådan. Det måste komma något smidigare”, fortsätter Stefan Pinzke.

Forskarna konstaterar att det är viktigt att arbetstagarna informeras om bästa möjliga arbetsställningar och om vikten av att ta paus och vila. Personalen bör också ha möjlighet att växla mellan arbetsuppgifter, samt ha tillgång till bra arbetskläder och skyddsutrustning.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen