Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 februari 2018

Pengar för insektsforskning

Forskare har fått pengar för att undersöka bland annat hur insekter ska bli ett accepterat livsmedel.

Ett forskningsprojekt som riktar in sig på att svara på frågor som hur insekter ska bli accepterade som mat och hur ska vi kunna veta att insektsmaten är säker har fått tillskott i kassan.

Miljoner till projekt

Livsmedelsprofessor Karin Wendin och hennes forskargrupp vid Högskolan Kristianstad har fått 1,4 miljoner kronor av KK-stiftelsen, och ytterligare 1,2 miljoner från näringslivet till projektet Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess.

– Forskningsprojektet kommer i huvudsak att fokusera på insekters beredning till mat och hur man kan lagra den, men vi kommer även att titta på regelverk och hur vi kan lösa de hinder och begräsningar som finns i dag, säger Karin Wendin, projektledare och professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad i ett pressmeddelande.

”Utveckla ny kunskap”

Med i projektet är SLU, RISE Research Institutes of Sweden samt fyra företag som främst ska bidra med kunskap om produktutveckling och lämpliga förpackningslösningar. Företagen är Atria Scandinavia, Solina Sweden AB, Tetra Recart AB och Geoloc AB.

– Vi tar ett helhetsperspektiv och målet är att utveckla ny kunskap för att skapa kulinariska och attraktiva rätter med insekter som matlagningsingrediens, så att vi så småningom kan acceptera insekter som mat, säger Karin Wendin.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen