Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 september 2012

Pengar till gröna arbeten

Regeringen vill satsa 380 miljoner kronor på ett nytt arbetskraftsprojekt för invandrare. 100 platser per år viks speciellt för de gröna näringarna.

De gröna näringarna har sedan en tid flaggat för brist på arbetskraft. I flera projekt, särskilt inom skogsbruket, har invandrare fått utbildning för att kunna bli den resurs som näringen behöver.

I höstbudgeten, som presenterades i dag, föreslår regeringen att minst hundra nyanlända invandrare per år, ska kunna få ta del av ett praktiskt basår hos landsbygdsföretag.

Det praktiska basåret riktar sig till personer som är över 30 år, men som har mindre än nio års skolgång i bagaget. Under året ska deltagarna få arbetsträning, yrkesinriktad svenskundervisning samt teoretisk utbildning inriktad på behoven hos den aktuella arbetsplatsen. Ansvaret för det praktiska basåret ligger hos Arbetsförmedlingen.

– Ny arbetskraft behövs inom de gröna näringarna och den här satsningen gynnar såväl näringarna som landsbygden i stort, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) i ett pressmeddelande.

Totalt omfattar satsningen 1 000 praktikplatser årligen under åren 2013 till 2016. Budgeten ligger på 380 miljoner kronor.

Förutom det praktiska basåret föreslår regeringen 500 miljoner kronor över fyra år för praktikplatser åt nyanlända. Praktiken är tänkt att vara i sex månader och pengarna är tänkta som en merkostnadsersättning. Förhoppningen är att kunna skapa 6 000 praktikplatser per år.

Relaterade artiklar

Till toppen