Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 mars 2018

Pengar tillbaka för många sockerbetsodlare

Enligt ett EU-domslut kan betodlare kan få tillbaka pengar, eftersom tidigare inbetalade avgifter varit för höga.

FOTO: Mostphotos

Avgifterna betalades av betodlarna i form av avdrag på betalningen för de sockerbetor man levererade till Danisco under två år, framgår det av dett pressmeddelande från Jordbruksverket.

Kan ansöka om återbetalning

Beslutet från EU-domstolen innebär att sockerbetsodlare som levererade sockerbetor till Danisco under betkampanjerna mellan 1999 och 2000, respektive mellan 2000 och2001, kan alltså ansöka om att få tillbaka pengar. Sammanlagt kan det handlar om uppemot 25 miljoner kronor.

Måste kunna styrka

Problemet är bara att Danisco, som har bytt namn till Nordic Sugar, inte har kvar några uppgifter från åren. Därmed måste betodlare själva ansöka om återbetalning. Utöver det måste betodlarna kunna styrka kvantitet och kvalitet på leveranserna till Danisco. Näringsidkare som har betalat in pengar, men inte har papper kvar på detta kan alltså få svårt att få sina ansökningar om återbetalning beviljade. Ansökan ska ha inkommit till Jordbruksverket senast den 31 maj och utbetalningar sker under senhösten.

LÄS OCKSÅ: Sockerbruk satsar inför krisår

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen