Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 juli 2017

Personlig skrämmare kan hjälpa mot fåglarna

Fåglar som smaskar och förstör på odlade fält kan vara ett gissel, speciellt när det är fredade arter. Men hjälp finns att få hos länsstyrelsen, både i materiell och i mänsklig form.

 Fågelskrämmor kan funka.
Fågelskrämmor kan funka. FOTO: Mostphotos

Enligt länsstyrelsen i Östergötland är det ett växande problem att tranor, gäss och sångsvanar orsakar skador på odlade fält. Dessa fågelarter ökar och därför även skadorna de orsakar.

Hjälp med skrämsel

För att mota bort fåglarna från åkern går det att låna olika hjälpmedel från länsstyrelsen för att skrämma bort fåglarna, som människosiluetter, hökar, ”hulken”, avspärrningsband med mera. Man kan också få låna en person som utsetts speciellt av länsstyrelsen för att hjälpa lantbrukare med skrämselåtgärder.

Ersättning från staten

Trana och sångsvan är fredade viltarter och drabbas man av skada orsakad av dem kan man söka ersättning från staten. Men då ska skadan vara besiktigad och värderad av länsstyrelsen och man ska ha försökt att förebygga skadorna till exempel med fågelskrämmor.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen