Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 oktober 2018

Pia blir utan krisstöd

På Finnbråtens gård i Värmland driver Pia och Per Karlsson lammproduktion. Deras besättning är en spegelbild av den svenska medelbesättningen på 34 tackor. Ändå får de inte ta del av krispengarna som ska stötta landets bönder efter torkan.

 Pia Karlsson är deltidsfårbonde tillsammans med sin man Per i Finnbråten utanför Karlstad.
Pia Karlsson är deltidsfårbonde tillsammans med sin man Per i Finnbråten utanför Karlstad. FOTO: Øyvind Lund

Pia och Per Karlsson driver Finnbråtens Skogsfår utanför Karlstad, en medelstor svensk lammproduktion. Under torkan fick de stödutfodra sina 37 tackor och ett 80-tal lamm. De har fått köpa in extra foder, utfodringsautomater till sina beten, gödslat alla vallar en extra gång och sått in insådden igen för att säkra fodertillgången till nästa år. Bortsett från deras extrainsatta arbetstimmar har torkan kostat dem närmare 41 000 kronor. Men något krisstöd blir det inte.

– När jag förstod hur stor besättning man måste ha för att få stödet kände jag mig både förbryllad och uppgiven. Det spelar ingen roll om jag har 35 eller 70 tackor, situationen har varit lika för oss alla, säger Pia Karlsson.

Tvungen att göra något

Den 21 september klockan fyra på morgonen satte sig Pia Karlsson framför datorn.

– Jag klev upp och skrev ihop ett mejl till Jordbruksverket och landsbygdsministern. Jag kunde inte släppa det och kände mig tvungen att göra något, berättar hon.

 På gården finns 37 tackor.
På gården finns 37 tackor. FOTO: Øyvind Lund

I mejlet beskriver Pia Karlsson situationen på gården, hur sommaren har varit, och hur mycket de behövt stödutfodra sina 80 lamm. Hon skriver också ”Var kommer vi in i livsmedelsstrategin? Det hade varit läge att tro på oss djurägare och skänka tillit och respekt i stället för kontroll. Nu är det dags att räkna med alla får, räkna om och räkna rätt.”

Utgår från tackan

– Jag är fullt medveten om att man har utgått ifrån samma beräkningssystem som för kompensationsstödet och djurvälfärdsersättningen men det blir fel. Alltså, för att få ihop en djurenhet ska du ha 6,7 tackor och jag tycker inte att deras tabeller stämmer med min verklighet. De utgår ifrån tackan, ja hon ska ha sitt, men när man tänker utifrån stödutfodring så är det ju de växande lammen som vi behöver stödutfodra. Oavsett om de ska gå till slakt eller bli livdjur.

 Under torkan krävdes stödutfodring.
Under torkan krävdes stödutfodring. FOTO: Øyvind Lund

Många medelstora gårdar

– Många gårdar ser ut som vår, medelstora med mellan 25 och 50 tackor. Vi bidrar med 80 svenskfödda lamm till landets försörjning och på något vis så skulle man vilja att vår produktion hade betydelse. Med tanke på att det varit en väldigt speciell situation under sommaren så hade jag önskat att man också tänkt utifrån de förutsättningarna när man satt ramarna för stödet, säger Pia Karlsson.

Inget ministersvar

Något svar från Sven-Erik Bucht har Pia Karlsson inte fått men i ett mejl svarar Jordbruksverket bland annat ”När det gäller tidpunkten för djurräkning så finns det inte ett tidsutrymme för en så omfattande handläggningsprocess som stödet skulle innebära om det baserades på dagsaktuella uppgifter.”

LÄS MER: ”Många stängs ute – inte mycket till krisstöd”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen