Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 september 2017

"Plågade" får avlivades – i onödan

Länsstyrelsen i Västerbotten nödslaktade och omhändertog Christer Åkessons får på en felaktig bedömning. Blandrasfåren var inte undernärda, menar tingsrätten i Lycksele.

 Roland och Christer Åkesson är lättade efter att ha fått upprättelse i tingsrätten efter att deras får felaktigt tvångsavlivats. En ko är nu det enda djur de har kvar på gården.
Roland och Christer Åkesson är lättade efter att ha fått upprättelse i tingsrätten efter att deras får felaktigt tvångsavlivats. En ko är nu det enda djur de har kvar på gården. FOTO: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio

Lantbrukaren Christer Åkesson friades från åtalet om brott mot djurskyddslagen. Han hade blivit anmäld för att ha misskött ett 20-tal blandrasfår.

Hur känns det att bli frikänd?

– Det känns skönt, men det är jobbigt att prata om det här, säger Christer Åkesson och lämnar över telefonen till sin far Roland Åkesson, som också bor på gården.

– Djurskyddsinspektören ville gå in i en box där tackor lammade. Men det nekade jag honom. Då kom de tillbaka med polisen några dagar senare, berättar Roland Åkesson.

Sju får avlivades

I april förra året dök djurskyddsinspektör och veterinär från Länsstyrelsen i Västerbotten upp på gården. Inspektören hade några veckor tidigare bedömt att ett tjugotal får var undernärda och hade bristfälligt foder. Sju får avlivades på plats och några dagar senare beslutade länsstyrelsen att samtliga kvarvarande får omedelbart skulle omhändertas.

Tingsrätten fann dock att åklagaren inte kunde bevisa att Christer Åkesson brustit i sin plikt att ge sina djur tillräckligt med foder. Tingsrätten bygger framför allt sin bedömning på den obduktion som gjordes på ett av de sju djuren som nödslaktades på plats i början på april.

– De skickade det djur som de bedömde vara i sämst skick till obduktion. De andra borde då vara i bättre hull, säger Roland Åkesson.

Två fullgångna foster

Tackan som obducerades var 20 år och hade två fullgångna foster. Veterinären skrev bland annat att det fanns ”rikligt med normalt foder i magtarmkanalen”, att hullet var under medelgott och att kroppen var ”något dåligt musklad”.

Men det förklarades bland annat med tackans höga ålder och att hon hade två ”runda fina fullgångna foster”. Något hon inte skulle ha haft om hon varit rejält undernärd. Veterinären uppskattade att tackans hullklass som levande på 2,5, där tre betraktas som normalt på en femgradig skala.

Mycket besvikna

Christer och Roland Åkesson har inte fått tillbaka några får. De är mycket besvikna på länsstyrelsen behandling och väntar på om länsstyrelsen ska överklaga domen.

– Vi funderar på att flytta här ifrån. Det går inte att bo kvar när det är så här.

Länsveterinären i Västerbotten har ännu inte läst domen.

– Jag måste läsa domen för att kunna ge några kommentarer. Vi ska gå igenom domen tillsammans nästa vecka. Det gör vi alltid när det inte blir en fällande dom, säger länsveterinär Annelie Grip Hansson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen